Lukijalta | Kokoomus pullistelee liikaa

Syksyllä 2019 tamperelainen Aamulehti teki tutkimuksen siitä, miten eduskuntapuolueet olivat ottaneet velskaa hallituksessa olonsa aikana. Eniten velkaa oli tehnyt kokoomus.

Tutkimustulos on toki koronapandemian myötä vanhentunut, mutta näin toimii kokoomus. Esiintyy tarkan markan puolueena äänekkäästi, mutta hallituksessa ollessa itselle tärkeisiin asioihin otetaan valtion piikkiin velkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuu julkisesti "ei ne valtion suuret menot vaan valtion suuret tulot". Luulisi Orpon ymmärtävän, että Suomen valtion velka on kasvamassa niin suureksi, että menojen kasvua pitäisi hillitä myös reiluilla menoleikkauksilla.

Tämä ei ole puoluepoliittinen kannanotto, mutta ainoa eduskuntapuolue, joka esittää sellaisia leikkauksia, joilla on valtiontalouden kannalta merkitystä on perussuomalaiset.

Perussuomalaiset esittää leikkauksia kehitysapuun, maahanmuuton kustannuksiin ja ympäristöministeriön menoihin, ja mikä tärkeintä, riittävän suurilla summilla per vuosi. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ampuu alas jokaisen opposition leikkausehdotuksen, mutta hänellä itsellään ei ole esittää mitään valtion talouden velanottotarpeen pienentämiseksi.

Olen esittänyt aikaisemmin, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus ottaa Suomen valtion piikkiin uutta velkaa tällä vaalikaudella yli 50 miljardia euroa.

Epäilen, että velanotto kelpaisi myös kokoomukselle, jos saisi itse olla mukana Marinin hallituksessa jakamassa rahaa omille, kuten Marinin hallituksessa istuvat viisi puoluetta tekevät.

Pentti Heinonen

Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka