Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kokoontumiset riski ilman rokotekattavuutta

Tiina Katajisto

Kymenlaaksossa ei päästä hengähtämään helpotuksesta koronan suhteen. Päinvastoin, alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi keskiviikkona epidemiatilanteen heikentyneen edelleen ja päätti maakunnan siirtymisestä uudelleen leviämisvaiheeseen.

Koronatilanteen heikentyminen on osoitus siitä, että epidemiaa ei ole vielä saatu kuriin. Asiantuntijalausunnoissa on jo todettu, että covid 19 -virus tulee säilymään yhtenä taudinaiheuttajana muiden virusten joukossa. Rokotukset ja niiden kautta saatava laumasuoja ehkäisevät tähän mennessä koetun kaltaista pandemiaa vähentämällä viruksen aiheuttamia vakavimpia tautimuotoja ja sairaalahoidon tarvetta. Tässä tilanteessa ei kuitenkaan olla vielä.

Kokoontumisrajoitusten poistaminen johti Kymenlaaksossa siihen, että tartuntamäärät ovat lisääntyneet. Vaikka rokotettujen määrä koko ajan nousee, viruksen entistä herkemmin tarttuvat muunnokset vaikeuttavat tilannetta. Kauppa- ja ravintolakäynneillä muistutettiin kasvomaskin käytön ja turvaetäisyyksien noudattamisen tärkeydestä edelleen, mutta osalla kesästä nauttiminen on tarkoittanut suositusten unohtamista. Sairastuneista sairaalahoitoon on joutunut myös perusterveitä ja työikäisiä henkilöitä.

Ensi viikolla alkavat peruskoulut voivat Kymenlaaksossa näillä näkymin aloittaa lähiopetuksessa eikä harrastuksiin asetettu rajoituksia. Koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaan sekä peruskoululaiset että toisen asteen opiskelijat voivat aloittaa syyslukukauden lähiopetuksessa.

Maskisuositus jatkuu edelleen ja etätöiden tekemistä suositellaan. Koronaryhmä suosittelee aluehallintovirastoa antamaan rajoituksia yleisötapahtumiin. Kymenlaaksolaisille ryhmällä on selkeä toive siitä, että kaikki rokotusikäiset hakeutuisivat nopeasti rokotukseen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka