Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Asenne ratkaisee viisaat valinnat

Kansallisessa vertailussa Kotkan seudun jäteasemamaksut olivat selkeästi käyttäjälle matalampia kuin maan keskitaso. Kymenlaakson Jäte on toiminnassaan kustannustehokas, mikä näkyy asiakkaille myös jäteasemamaksuissa.

Suomen kiertovoima ry (Kivo) edustaa 31 kansallista jätelaitosta ja muistuttaa, etteivät jätemaksut ole kansalaisille lähtökohtaisestikaan tasapuolisia. Suurin syy eriarvoisuuteen on jätteenkuljetusjärjestelmät ja etäisyydet.

Kymenlaakson Jäte kertoo, että jätemaksujen hintoja tarkastellaan joka vuosi. Yhtiön tavoite on kuitenkin pitää hinnat sellaisina, että lajitellun jätteen kuljettaminen keskeisellä paikalla sijaitsevalle jäteasemalle olisi helppoa ja toimintana palkitsevaa. Iso osa jätteestä vastaanotetaan korvauksetta.

Kustannuksia aiheuttava sekajäte on edelleen hinnoiteltu korkeaksi. Jätteiden lajittelun järkevyys opetetaan näin ollen rahan kautta.

Lähtökohtaisesti on vaikea ymmärtää, miten jätteiden lajittelu jo niiden syntypisteessä tai niistä eroon pääsemisessä voi vielä 2020-luvulla olla osalle ihmisistä vaikeaa.

Autoihin tuli vuosikymmeniä sitten turvavyöt. Niiden järkevyyttä tuskin enää kukaan kyseenalaistaa tai edes ajattelee. Jätteissä pullopantit laittoivat kierrätyksen käytäntöön. Nyt sekajätteen korkeammalla hinnoittelulla pyritään saamaan lajittelu arkiseksi tavaksi niin kotitalouksissa kuin suurempien kuormien toimittamisessa jäteasemalle.

Heinsuon jäteasemaa käytti vuositasolla 40 000 asiakasta, nyt tilalle tulleen Jumalniemen jäteaseman kävijämäärä on 60 000 vuodessa. Lisäksi uuden jäteaseman portti aukeaa palvelun tai itsepalvelun kautta vuoden jokaisena päivänä. Uusi aika on siis toimivampi myös itse hoidetussa jätehuollossa.

On käsittämätöntä, jos joku vielä kärrää sohvansa yön pimeydessä sivutien ojaan tai pudottaa rikkoutuneen jääkaapin mereen. Sohvan saisi vietyä jäteasemalle jopa 12 eurolla, jääkaapin ilmaiseksi. Tämä tieto pitää vain omaksua.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka