Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Tiestö on maaseudulla elämisen ja sen kehittymisen perusehto – Pääväylien lisäksi pitäisi huolehtia myös alemmasta tieverkostosta

Issu Huovinen

Helteinen kesä on tuonut esille ongelman sorateissä. Kuiva soratie estää teiden lanauksen onnistumisen, eikä rutikuivan tien pinta välttämättä ime sinne ajettua vettä. Tämä kierre laittaa tiet nimismiehenkiharoille ja antaa tiepölyn leijalla ilmassa häiritsevästi pihapiireihin.

Väylävirasto toteaa, että helpotusta odotellaan sateista eli elokuusta.

Maaseudulta kantautuu kuitenkin syvempää tyytymättömyyttä teiden kunnossapitoon. Esimerkiksi kun viime kesänä satoi ja soratiet kuoppaantuivat, niiden kunnostaminen jäi riittämättömäksi. Kuopat jäätyivät tiehen syksyllä ja viime talvi ajettiinkin kuoppaisilla teillä.

Kokonaisuudessaan tiestön huono kunto rasittaa autoja ja teettää autoilijoille kustannuksia. Ei olekaan ihme, että sorateiden varsilla asuvat kysyvät, minne autoilijoiden maksamat kustannukset niin auton hankinnan veroista, ajosta kuin mahdollisista sakoista menevät.

Niin tiet kuin tietoliikenneyhteydet ovat maaseutuelämän elinehtoja. Etätöiden aikana vastakkainasettelu maaseudun ja kaupungin välillä kuulostaa vanhanaikaiselta.

Etätyö on nähty mahdollisuudeksi maaseudun sekä pienempien kaupunkien elämässä. Etätyö voi myös hajauttaa maan pääkaupunkikeskeistä asumista. Tätä kautta työikäisellä ihmisellä voi olla mahdollisuus palata kotiseudulleen ja elää erilaista arkea kuin yksistään keskustaajamassa. Etätyöläisen työpanos ja henkilökohtainen elämä voi saada uutta potkua uudesta ympäristöstä.

E18-moottoritien valmistuminen toi uuden vaihteen Etelä-Kymenlaakson elämään. Mutta valtaväylien lisäksi koko maassa olisi syytä ottaa huomioon myös alemman tieverkoston kunnossapidon riittävyys.

Julkinen keskustelu tiestön kunnosta liittyy usein vaaleihin. Niiden jälkeen lisävire tulee ilmastonmuutoksen ehkäisyn tavoitteista ja yksityisautoilun paikasta siinä kokonaisuudessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka