Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: On hyvä pysyä vielä kuskin paikalla – Tekoäly ei ole riittävän kehittynyttä ohjaamaan autoja itsekseen

Vähän aikaa taaksepäin kaksi ihmistä kuoli Yhdysvalloissa oudossa onnettomuudessa, jossa Teslan sähköauto törmäsi mutkassa puuhun. Kumpikaan kahdesta autossa olleista ei ollut kuskin paikalla vaan toinen istui takapenkillä ja toinen etupenkillä matkustajan paikalla. Onko joku todellakin voinut luottaa auton tekoälylliseen itseohjautuvuuteen näin paljon?

Manuaalinen versio turvallisesta itseohjautuvasta liikenteestä on rautatiet, jossa junan kulkureittiä määrittävät rautatietä ohjaavat kiskot. Jotta maantieliikenteessä voitaisiin joskus päästä junaliikenteen kaltaiseen turvallisuuteen itseohjautuvuudessa, niin tekoälyllisen konekielen täytyisi saada vähintäänkin ihmisolennon kaltaiset aivot aisteineen. Tulevaisuuden kvanttitietokoneet voisivat kuitenkin olla hyvä alku koneellisten aivojen rakentamisessa, joissa käytetään bittien asemasta kubitteja. Nykyisissä tietokoneissa bitti voi olla vain joko tilassa 0 tai 1, mutta kubitti voi samanaikaisesti olla molemmissa tiloissa eli niin sanotussa superpositiossa.

Näin maallikkomaisesti ajatellen kone voisi superpositioiden avulla hyvinkin kehittää itselleen jonkinlaisen ”omaymmärryksellisen tajunnan” ja valita eri tilanteiden mukaan automaattisesti superpositioiden suomin vapauksin itse nollien ja ykkösten asemalliset paikat ja tehtävät. Näin kone voisi olla myös vapaa orjallisesta konekielestä ja ohjelmoijan tahdosta. Suorasukaisen yksioikoisesti ajatellen ja fantasiaa hyväksi käyttäen koneesta voisi jonkun mielestä tulla jossain vaiheessa superpositioihin perustuvien ”koneellisten hermoverkkojen” ansiosta todellakin ihmisen kaltainen itsenäinen ja aistivalmis reagoija.

Toistaiseksi ihmisominaisuuksilla varustetut koneet ovat kuitenkin olleet mahdollisia vain tieteiskirjallisuudessa ja hollywoodilaisissa elokuvissa, jonka vuoksi itse kunkin olisi hyvä pysyä toistaiseksi kuskin paikalla autonsa suhteen, vaikka monenlainen tekoälytekniikka näyttääkin lisääntyvän koko ajan.

Kari Hölsä , Lappeenranta

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka