Pääkirjoitus | Ankkuri-talolta loppuu aika

Satamaoperaattori Steveco on hakenut purkulupaa Ruukinkadulla sijaitsevalle Ankkuri-talolle. Yksittäisiä tapahtumia lukuun ottamatta entinen ahtaajien konttori- ja sosiaalitalo on seissyt tyhjänä 15 vuotta. Ainoita vakituisia käyttäjiä ovat enää luotsit. Heilläkään ei ole tarvetta koko kiinteistölle.

Ankkuri-talo on ollut jonkinlainen väliinputoaja Kantasataman ja kaupungin "rajavyöhykkeellä". Muutamia vuosia sitten talo jäi Stevecon ja kaupungin hieromien tonttikauppojen ulkopuolelle. Taloa ei ole suojeltu, mutta sen purkamistakaan ei ole ajettu kovin kiivaasti. Tosin nyt näyttää siltä, että talon aika on täyttymässä. Omistajalleen talo on tarpeeton satamatoimintojen siirryttyä muualle. Siksi purkuluvan hakemista ei voi pitää yllätyksenä.

Vihiä tulevasta saattoi olla siinä, kun Steveco purki Ruukinkadun toiselta puolelta vanhan satamakonttorin. Yksi ehdotus oli siirtää jo purkutuomion saanut rakennus toisaalle tai saattaa rakennuksen osia kierrätykseen. Kumpikaan ei toteutunut.

Nyt Kotkan ympäristöseura on esittänyt, ettei Ankkuri-talolle myönnetä purkulupaa, vaan rakennus kunnostettaisiin uusille toimijoille. Ympäristöseuran kaavailuissa talo kunnostettaisiin kulttuurin, pienyrittäjien ja jopa asumisen tarpeisiin.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen elvyttäminen on sinänsä hieno ajatus. Samansuuntaisia suunnitelmia on viritetty aikaisemminkin. Pelkillä puheilla ja suojelulla taloon ei kuitenkaan synny uutta toimintaa. Esteenä on raha.

Talon kunnostamisesta ei ole päivitettyä arviota, mutta todennäköisesti hinta on miljoonia euroja. Kaupunki ei siihen kaikesta päätellen ryhdy, eikä yksityisen puolen "mesenaatteja" ole ilmaantunut. Kuka siis ottaisi kontolleen talon, joka pitäisi ensin remontoida läpikotaisin ja sen jälkeen täyttää vuokralaisilla?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka