Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Lavatanssit vapautuvat vihdoinkin – Korona tuskin latisti suomalaisten tanssi-intoa

Issu Huovinen

Tanssikansa riemuitsee, sillä Tampsan tanssilava aukeaa vihdoin, pitkän koronasulun jälkeen. Viime kesänä ei lavoilla tanssittu, myös Karhulan VPK:n tanssilava hiljeni. Tämän tanssilavan historiassa tämä vuosi oli ensimmäinen sotavuosien jälkeen, jolloin lava oli kiinni. Tampsan lavalla on tanssittu sitten 1930-luvun.

Tampsan lavan kävijämäärät ovat olleet aiemmin 300–500 henkeä. Nyt sen ylläpitäjä sanoo, että on täysi arvoitus, miten tanssin taika löydetään uudestaan. Rohkenevatko ihmiset lähtemään lavatanssien lähikontakteihin, vaikka väestön rokotukset ovat hyvässä vauhdissa.

Tanssin tiedotuskeskus ilmoitti muutama vuosi sitten, että Suomessa on noin 300 tanssilavaa. Liki 40 prosenttia suomalaisista kertoi, että lavatanssit kuuluvat heidän kesäsuunnitelmiinsa.

Usein tanssilavat toimivat seurojen vapaaehtoisvoimin, ja tanssi-iltojen miehitys eri tehtävissä on vapaaehtoispohjaista. Myös lavatanssien ystävät osallistuvat muutoin itselle vieraan seuran toimintaan juuri tanssilavojen ylläpitämisellä. Nyt tanssi-iltoja pyörittävien kokoaminen on vaatinut Tampsan lavankin osalta organisoitumista hyvissä ajoin ennakkoon, vaikka koronan tilanne ei ole täysin rauhoittunut.

Tämänhetkisen päätöksen mukaisesti tanssi-illat sekä Kaakko Festivalsin konsertti-illat käynnistyvät elokuussa. Monipuolista ohjelmaa jatkuu syyskuun loppuun asti.

Musiikki ja tanssi ovat arjen katke unelmia varten arkisesta työstä ja paineista. Erityisesti koronarajoitusten eristyneisyyden jälkeen tanssilavan aukeaminen onkin todella iso asia. Se on yksi merkki paluusta normaaliaikaan tai tarkemmin uuteen normaaliin.

Paritanssin perinne on vahva. Sota-ajan Suomessa jopa poliisi yritti vartioida tanssikiellon toteutumista, tanssipaikkojen lattioita purettiin ja jopa piikkilangoitettiin. Mutta salatanssi kukoisti. Tutkijat tulkitsevatkin tuota aikaa, että tanssikiellon väheksynnästä tuli suomalaisille lähes kansalaisvelvollisuus. Lavatanssin taika on siis suomalaisissa, ja on syytä aavistella, ettei koronakaan pysty sitä latistamaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka