Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Tammikuussa äänestetään sosiaali- ja terveyspalveluista – Valitettavasti äänestysaktiivisuus saattaa jäädä näissäkin vaaleissa alhaiseksi

Tiina Katajisto

Kysyttäessä moni kansalainen kertoo tärkeimmän päätöksenteon kohteen olevan sosiaali- ja terveyspalvelut. Näin oli myös kesäkuun kuntavaaleissa, vaikka esimerkiksi Kymenlaaksossa sote-palveluita hoitaa kuntayhtymä eli Kymsote.

Ensi tammikuussa äänestäjät pääsevät valitsemaan sote-asioista päättävät henkilöt hyvinvointialueittain. Kymenlaakson hyvinvointialue on yhtä kuin maakunnan kaikki kunnat. Tähän asti Kymsoten ylintä päätösvaltaa käyttänyt yhtymävaltuusto jatkaa toimintaansa ensi vuoden loppuun asti. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa.

Puolueista kuuluvan viestin mukaan aivan selvää ei vielä ole, mikä on yhtymävaltuuston ja aluevaltuuston tehtäväjako ensi vuonna. Samaan aikaan koetaan painetta siitä, että juuri kun on selvitty kuntavaaleista, pitää jo valmistautua seuraaviin vaaleihin. Aluevaalien kampanjoinnin saa aloittaa tämän viikon perjantaina, mutta todennäköisesti paljoakaan aluevaaleihin liittyvää ei tule näkymään ennen syksyä. Osassa puolueita ovat vielä kesken henkilövalinnat puheenjohtajien, hallitusten ja lautakuntien paikoille.

Kymenlaaksossa oman osansa hyvinvointialueen toimintaan tuo Kotkan ja Kouvolan välinen kiistely. Kymsotessa vääntöä etelän ja pohjoisen välillä on jatkunut koko sen toiminnan ajan, kuntayhtymän perussopimuksen tulkinnasta lähtien.

Jos jokainen terveysasiat tärkeimmiksi kokeva lähtisi äänestämään tammikuussa, äänestäjien määrä ylittäisi heittämällä kesäkuiset luvut. Kuntavaalien surkeaksi jäänyt äänestysprosentti on silti hyvä tavoite aluevaalien äänestysaktiivisuudelle. Sote-asioiden tärkeyttä enemmän äänestysaktiivisuuteen voi vaikuttaa se, että aluevaalit ovat nopeasti kuntavaalien jälkeen. Vastahan sitä äänestettiin -ajatus tai se, ettei hyvinvointialueiden päätösvaltaa ole pystytty kirkastamaan kansalaisille, voivat valitettavasti vaikuttaa enemmän.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka