Yli kuukauden jatkunut hellejakso näkyy ääripäässään Kymenlaakson keskussairaalan päivystyksessä, missä helteen seuraamukset ovat nostaneet potilasmäärää parillakymmenellä prosentilla. Helle ei vie sairaalaan yksinomaan vanhuksia ja perussairaita, vaan myös päihtyneet ovat joutuneet hellejakson aikana normaalia enemmän onnettomuuksiin.
Kymsoten kotihoidossa taas helle hikoiluttaa ja juoksutta entistä enemmän myös työntekijöitä. Kiire myönnetään, kun kodeissaan olevat asiakkaat yritetään pitämää kunnossa. Kehon tasapainon kannalta juominen ja muu mahdollinen helpotus tukalaan ilmanalaan ovat ratkaisu. Myös uusi teknologia, esimerkiksi se, että asiakkaan lääkeannosteluautomaattiin saadaan ohjelmoitua muistutus juomisesta, on käytössä.
Esille on kuitenkin jo tullut laajempien ratkaisujen pohdinta kuten se, voisiko asuntojen viilennys olla laajemmin asuntorakentamisen nimittäjä.
Etenkin ikäihmisten ja vammaisten asuntojen parantamiseen on haettavissa esimerkiksi ARA:n korjausavustusta jo nyt myös viilentävän ilmalämpöpumpun hankkimisessa. Tietävätkö ikäihmiset ja heidän kanssaan helteessä työskentelevät tämän? Asunnon viilennys on näet yksi tärkeä asia, joka inhimillisen aspektin lisäksi mahdollistaa kotona asumisen tukipalvelujen avulla mahdollisemman pitkään.
Sään ääri-ilmiöt ovat uutisvirtaa siinä määrin, että tuskin enää kukaan tämän tiedon omaksuttuaan ajattelee, ettei ilmastonmuutosta ole olemassa. Tälläkin saralla eletään siis uutta normaalia.
Tässä tilanteessa teknologiset ratkaisut ja arkielämän toimintatavat ovat muutoksen pyörteessä. Myös ihmisen sisäinen kalenteri ja kello joutuvat toimimaan sen mukaan mitä on, ei sen mukaan mitä on ollut.
Niin tässä kuin muutoksessa ylipäätään, tiedonsaanti uusista mahdollisuuksista on avainasemassa. Erityisolosuhteista selviämisen tiedon jakaminen on yhteinen asia. Viilennys voi olla niin yksinkertainen idea kuin kylmäkalle käsilaukussa.