Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Tytti Yli-Viikarilla oli mahdollisuus kertoa näkemyksensä asioista, mutta pääjohtajan potkuille ei kuultu selitystä

Pekka Kimpanpää

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari esiintyi SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa tiistaina. Yli-Viikari oli yksi keskustelija muiden joukossa, mutta luonnollisesti suurin huomio kiinnittyi häneen. Taustalla on puoli vuotta kestänyt julkinen myllytys. Eduskunnan täysistunto päätti irtisanoa Yli-Viikarin virastaan kesäkuun lopulla.

SuomiAreenan keskustelussa Yli-Viikari väisti kysymyksen potkuihin johtaneista syistä. Yli-Viikari keskittyi vastauksessaan lähinnä lainaamaan näytelmäkirjallisuutta. Hän myös moitti julkista sanaa siitä, että medialla on ollut kohun aikana "vain yksi mahdollinen tarina".

Totta on, että esimerkiksi Yli-Viikarin lentopisteisiin ja hänen tekemään työsopimukseen liittyvä poliisitutkinta on yhä kesken. Median on syytä seurata tämä tarina loppuun. Toisaalta Yli-Viikarilla olisi ollut SuomiAreenassa runsaasti aikaa tuoda esiin avoimesti oma näkemys asioiden kulusta. Sitä hän ei tehnyt. Tilaisuuden jälkeen Yli-Viikari myös kieltäytyi MTV Uutisten haastattelusta. Ehkä siinäkin olisi ollut mahdollisuus kertoa oma näkökulma.

Yli-Viikarin erottamiseen päätynyt kohu alkoi kauneudenhoitokuluista. Ne ovat silti vain jäävuoren huippu. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mietinnössä raskaimmat moitteet liittyvät VTV:n huonoon johtamiseen, työhyvinvoinnin rapautumiseen ja viraston ydintehtävän hämärtymiseen. Eduskunnan kansliatoimikunnan lausunto mainitseekin "erityisen painavat syyt" Yli-Viikarin irtisanomiselle.

Jollain tapaa oireellista on, että Yli-Viikari kieltäytyi kertomasta edes lentopisteiden käytöstä tarkastusvaliokunnalle. Valiokunta tosin katsoi, ettei sen tiedonsaantioikeus ulotu lentopisteisiin. Nyt näiden tietojen nyhtäminen jää poliisin tehtäväksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka