Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Takaisin Uudenmaan maakuntaan eteläisessä Kymenlaaksossa – Kotkan kehitys kärsii hämäläisen Kouvolan kyljessä roikkumisesta

Raikas ehdotus Jari Elomaalta ja kiitos, että olet tullut julkisuuteen sen kanssa! Tuntuu siltä niin kuin vanhassa lasten sadussa, että joku on uskaltanut sanoa, että eihän keisarilla ole vaatteita lainkaan! Iitti teki oman päätöksensä ja hakeutui takaisin luonnolliseen hämäläiseen yhteyteensä. Samaan yhteyteen kuuluu myös Kouvola, historialliseen Hämeeseen. Kotka ja itse asiassa koko eteläinen Kymenlaakso taasen ehkä Kaakonkulmaa lukuun ottamatta kuuluvat historialliseen Uudenmaan maakuntaan.

Niin, rajat ovat muuttuneet vuosisatojen varrella. Kymijoki oli ennen alueluovutuksia Uudenmaan- ja Viipurin-läänin ja ennen autonomiaa yli 60 vuotta Ruotsin ja Venäjän rajajokena. Lienee se ollut rajajokena jo keskiajallakin ennen Viipurin Karjalan valtausta.

Vasta puun uitto ja puunjalostusteollisuuden keskittyminen joen varteen 1800-luvun lopulta antoivat joelle ja ympäröiville seuduille sysäyksen muutokseen. Kotkan kaupunkitaajama perustettiin tuolloin, Kouvolan taajaman alkaessa kehittyä hiukan myöhemmin Savon radan risteysasemana, 1920-luvulta kauppalana ja lopulta 1960-luvulta kaupunkina.

Itsenäisyyden ajan alkuhuuman hurmahengessä alettiin Kymen juoksun varrella luoda maakuntaidentiteettiä maakuntalauluineen, mutta maakuntaidentiteetti ei synny keinotekoisesti. Taloudellinen kasvu ja teollistuminen, uudet siirtolaiset Savosta ja muualta eivät sitä luo; eihän kansallistunnekaan synny tyhjästä.

Olen samaa mieltä Jaakko Mikkolan kanssa, että Suomessa on liian paljon maakuntia eikä uusia tarvita. Olisiko siis ehkä parempi ottaa muutama askel taaksepäin ja palata historiallisten maakuntien rajoihin ainakin nyt pohjoisen Kymenlaakson osalta. Kotkan identiteetti ei ole hämäläinen vaan jotain muuta. Kotkan ja koko ympäröivän rannikkoseudun kehitys kärsii hämäläisen Kouvolan kyljessä roikkumisesta.

Pekka Toropainen,

Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka