Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Tapahtumien järjestäjät tulisilla hiilillä – Haminassa tehtiin vaikea mutta vastuullinen päätös

Antti Kaarto

Hamina Bastioni Beer Festivalin järjestäjät tekivät perjantaina kovan päätöksen ja peruivat ensi viikonlopuksi suunnitellun pienpanimotapahtuman.

Järjestäjät noudattivat Kymsotelta saamaansa suositusta. Tapahtumien ja yleisötilaisuuksien osallistujamäärää ei tällä hetkellä ole rajoitettu, mutta maakunnan ollessa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa Kymsote ei suosittele suurien yleisötilaisuuksien järjestämistä. Tapahtuman olisi saanut järjestää, mikäli siellä olisi pystytty noudattamaan lain hygieniavaatimuksia. Järjestäjät katsoivat, etteivät pysty esimerkiksi huolehtimaan turvaväleistä. Päätös oli varmasti vaikea, mutta erittäin vastuullinen.

Tapahtumajärjestäjän tuolilla ei tällä hetkellä ole helppoa. Kymsote suosittelee tekemään tapahtuman koronaturvallisuudesta kirjallisen suunnitelman ja lähettämään sen Kymsoteen, mutta sillä ei ole resursseja auttaa suunnitelman laatimisessa.

Lisäksi järjestäjällä pitäisi olla ennustajan vikaa. Miltä tautitilanne näyttää kahden tai neljän viikon kuluttua, sitä ei kukaan voi tietää. Osa pelkää virusta vähän, osa paljon, osa ei ollenkaan. Ketkä pelkääjistä jäävät mahdollisesti pois? Onko tapahtuma enää kannattava, jos liian moni kiinnostunut jää kotiin?

Ravintolat ja tapahtumajärjestäjät ovat epidemian aikana joutuneet pettymään monta kertaa. Tällä hetkellä ravintoloilla pyyhkii paremmin. Viikonloppuiltaisin mistään ei huomaa, että minkäänlaista epidemiaa olisi liikkeellä. Väkeä riittää, turvavälejä ei pidä kukaan ja kiinnostus käsidesin hölväämiseenkin näyttäisi hiipuneen.

Etelä-Kymenlaakson kesässä on vielä monta tapahtumaa tulossa. Toivottavasti mahdollisimman moni niistä pystytään järjestämään. Pienpanimo-oluita olisi ollut mukava maistella muuallakin kuin baarissa.

Kommentoi