Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Liettua pelaa kaksinaamaista peliä – Aikoinaan hurrattiin hyökkäystä Irakiin, mutta nyt sieltä ei haluta ottaa vastaan pakolaisia

Euroopan unionin silmäätekevät ovat käyneet viime päivinä Liettuassa vakuuttamassa tukea maalle, koska Valko-Venäjältä tulee Liettuaan lähinnä Irakista kotoisin olevia siirtolaisia.

Onko Euroopan unionissa unohdettu pakolaisia koskevat kansainväliset sopimukset? Sopimusten mukaan mistä tahansa maasta lähtöisin olevat pakolaiset voivat anoa turvapaikkaa EU:n alueella. Siis riippumatta siitä, minkä maiden läpi EU:n alueelle saavutaan.

Turvapaikanhakija voi siis matkustaa Valko-Venäjän tai Venäjän kautta EU:n alueelle ja päästä täten turvapaikkamenettelyn piiriin. Nyt EU:ssa pyritään luomaan kuvaa, että Valko-Venäjän kautta ei voisi tulla EU:n alueelle.

Koska turvapaikanhakijat ovat pääsääntöisin Irakista, niin se tuo mieleen maaliskuun vuonna 2003, jolloin USA:n johtama liittouma hyökkäsi Irakiin. Liettua oli niiden maiden joukossa, jotka taputtivat käsiään ja hurrasivat hyökkäyksen johdosta.

Irakin sodan kaukaiset jälkimainingit eivät kelpaa Liettualle, vaan nyt huudetaan apua turvapaikanhakijoiden johdosta. Helppo nähdä Liettuan kaksinaamainen peli. Ensin kannatetaan USA:n aloittamaa sotaa, mutta myöhemmin ei olla valmiita kantamaan seurauksia Irakin yhteiskuntarakenteen tuhoamisesta.

Pentti Heinonen, Hamina

Nyt EU:ssa pyritään luomaan kuvaa, että Valko-Venäjän kautta ei voisi tulla EU:n alueelle.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka