Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Paimenportin tietyö kysyy kärsivällisyyttä – Rakentamisesta on tullut kohteliaan liikennekäyttäytymisen oppikoulu

Issu Huovinen

Kotkan Paimenportin eritasoliittymän rakentaminen vaatii autoilijoilta pitkää pinnaa ja päivittäistä huomioimista. Iso työ käynnistyi viime huhtikuussa jatkuen toukokuuhun 2023.

Muutostyön alkuhämmennys on saanut helpotusta, sillä Paimenportille on saatu valo-ohjaus rytmittämään liikennettä. Ruuhkia se ei tietystikään poista.

Eritasoliittymä tulee tulevaisuudessa sujuvoittamaan liikennettä erityisesti keskussairaalan suuntaan. Kokonaisuudessa Kotkansaarelle vievä Hyväntuulentie paranee, ja liikenneonnettomuuksien rysä, Paimenportin risteys, poistuu. Kotkantie kanavoituu toimivammaksi.

Lopputuleman mielessä pitäminen on hyvästä, mikäli potee liikenneraivoa. Muutoksesta on tullut katutasolla autoilijoiden välistä nyrkin puintia, piippailua ja sanailua, siis turhia sydämentykytyksiä. Liikenteen tiiviyttä lisäävät mopot ja polkupyörät. Onkin syytä hillitä tunteensa ja olla hereillä onnettomuuksien välttämisiksi.

Paimenportin rakentamisen liikennettä hidastava vaikutus on jo päivittäin liikennöivien mielessä, ja aikaa on varattu työmatkoihin lisää. Matkailijoille tilanne voi kuitenkin olla yllätys, ja heitä näkyykin sukkuloimassa Hovinsaarella tietä Santalahteen etsien.

Paimenportin eritason rakentaminen on eräänlainen kohteliaan liikennekäyttäytymisen oppikoulu. Siinä pisteitä ei saa hermoilusta ja vain itsensä huomioimisesta. Tarvitaan yhteispeliä.

Pääkaupunkiseudulla ruuhkat ja tämän tyyliset tilanteet ovat yleisiä. Kotkan seudulla tilanne on harvinainen etenkin kaupungin keskustan tulonäyttämöllä. Viimeksi saarien välinen liikennesumppu oli Norssalmen sillan korjaus. Sekin riipi hermoja.

E18-moottoritien rakentaminen vaati aikoinaan monessa kohtaa autoilijoilta pinnaa. Tämän kesän plussa rakennustöille on se, ettei Meripäiviä ole. Siis onni kaupungin eräänlaisessa onnettomuudessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka