Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Pyhtäällä uutta matoa koukkuun – Erämuseon sijasta kuntaan voitaisiin sijoittaa Kymijoki-museo

Pyhtään kunta pärjäsi hienosti kilpailussa uuden valtakunnallisen erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikaksi sijoittumalla kolmen parhaan ehdokkaan joukkoon. Upeasti myös kunnanjohtaja (Kymen Sanomat 29.6.2021) onnitteli kilpailun voittanutta Imatran kaupunkia.

Mukava oli lukea kunnan aikomuksista jatkaa matkailun kehittämistä yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Niinpä uudistan ehdotukseni, että Pyhtäälle suunniteltuihin museotiloihin voitaisiin sijoittaa uudenlainen Kymijoki-museon keskuspaikka.

Samalla Kymijoen varteen aina mereltä Päijänteelle saakka tulisi luoda pienten paikallisten tukikohtien reitti, joka palvelisi yhtä hyvin autoilijoita, pyöräilijöitä kuin melojiakin. Uusi Kimolan kanava olisi osa historia- ja matkailureittiä.

Yli 200 kilometriä pitkällä Kymijoella on monta tarinaa. Se on aikojen alussa vaikuttanut vahvasti kalastukseen ja riistanpyyntiin. Sen avulla ovat kehittyneet koko maan teollisuus, kauppa, matkailu, tiede ja taide. Se on ollut myös historiallinen rajajoki, mutta mahtavan valtaväylän arvoa ei aina oikein ymmärretä.

Oma matkailumuseo nostaisi varmasti Kymijoen, maakunnan ja samalla koko maan matkailun arvoa. Reittimatkailu onkin nyt kovasti kasvussa. Pyhtäällä uutta matoa siis koukkuun.

Paavo Manninen, Hamina

Kommentoi