Pääkirjoitus | Akkutehtaat ovat Kotkan–Haminan seudulle tervetulleita – Liiketoiminnan riskit on kuitenkin huomioitava

Kotkan–Haminan seudulla odotetaan positiivisia uutisia akkutehtaiden sijoittumisesta. Seututyö, jota tehtiin vuonna 2017 Northvoltin akkukennotehtaan saamiseksi alueelle, on kantamassa hedelmää.

Alueen valtteja ovat vahva teollisuusperinne ja teollisen työvoiman saatavuus. Muita tärkeitä tekijöitä ovat teollisuustonttien saatavuus sekä tietysti sataman läheisyys. Oman lisänsä tuo Stora Enson Sunilan tehtaan ligniininjalostushanke, joka voi tuoda alueelle sijoittuvaan akkuteollisuuteen synergiaetua.

Nyt näyttääkin siltä, että ankarasta rakennemuutoksesta kärsinyt Etelä-Kymenlaakso on tarjonnut ja tarjoamassa kodin monenlaisille uusille teollisuudenaloille. Googlen palvelinkeskus oli tässä kenties päänavaus.

Suomessa innostus akkuteollisuuteen on suurta. Kysyntä sille on rajussa kasvussa koko maailmassa, mikäli päättäväisyys fossiilisista energiamuodoista luopumiseen jatkuu.

Ylikuumenemista voi seurata ylilyöntejä, mikäli poliittisia ja liiketoiminnan riskejä ei osata arvioida oikein. Akkujen valmistaminen on raaka-aineintensiivistä, ja nämä raaka-aineet liikkuvat globaaleilla markkinoilla. Kaivostoimintaan liittyy paitsi ympäristöhaasteita, myös sosiaaliseen vastuuseen liittyviä kysymyksiä.

Sanotaan, että Suomella on mahdollisuus luoda eettisesti ja ympäristön kannalta kestävää akkuteollisuutta. Tällöin raaka-aineiden kestävä hankinta ja tuotantoketjun täysi läpinäkyvyys nousevat avainasemaan.

Yhtä lailla tulevaisuuden trendejä ja teknologista kehitystä pitäisi pystyä ennakoimaan. Akkuteknologioiden rinnalle tulee vetyteknologioita ja varmasti monia muita. Niitäkin kaikkia tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka