Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Karhuvuori kaipaa huomiota – "Karkkari" on mainettaan viihtyisämpi, mutta huonosta maineesta on mahdoton pyristellä yksin asukkaiden voimin eroon

Heidi Ekdahl

Kuntavaalit piirtävät kuvan kustakin kaupungista lukuisine kaupunginosineen: toisissa kaupunginosissa menestyvät paremmin vasemmisto- ja toisissa oikeistopuolueet. Joissain paikoissa ääniharavaksi nousee paikallisesti näkyvä henkilö yli puoluerajojen. Moni tietää, että kaupunginosien välillä on hienoisia kulttuurisia eroja. Omassa kotikorttelissa vallitsevat arvot ovat muokkaantuneet ajan saatossa asukkaidensa näköisiksi. Asukkaiden tulotaso, koulutustausta ja myös alueen palvelut ja harrastusmahdollisuudet vaikuttavat osaltaan kokemukseen arjesta.

Perinteisesti kuntavaaleissa on äänestänyt noin 60 prosenttia suomalaisista, tänä vuonna määrä jäi noin 55 prosenttiin. Kotkan Karhuvuoressa vain alle 30 prosenttia äänioikeutetuista halusi antaa äänensä kuntavaaleissa. Alhainen äänestysprosentti on asia, jonka tulisi soittaa hälytyskelloja kaupungintalolla. On huolestuttava merkki, jos jollain alueella asukkaat eivät koe omalla äänellä olevan mitään merkitystä.

Karhuvuoressa työttömyys ja rikollisuustilastot ovat verrattain korkeita, mutta karhuvuorelaiset itse löytävät paljon hyvää kotikortteleistaan. Kymen Sanomien artikkelissa (KySa 22.6.) karhuvuorelaiset kehuivat alueen palveluita, ulkoilumahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä. Asukkaiden mielestä kaupunginosa on paljon mainettaan parempi.

Karhuvuori on ikävällä tavalla jäänyt vuosien saatossa kehnon maineen vangiksi. Kaikissa kaupungeissa on huonomaineisia lähiöitä, eikä maineen korjaaminen ole helppoa.

Pitkän aikavälin kestävä kaupunkikehitys on oltava virkamiestasolla suunnitelmallisesti mielessä. Alhainen äänestysaktiivisuus kielii siitä, että Karhuvuori kaipaa huomiota. Maailmalta on esimerkkejä siitä, miten huono kaupunkisuunnittelu on pahimmillaan johtanut voimakkaisiin ristiriitoihin.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Pitkän aikavälin kestävä kaupunkikehitys on oltava virkamiestasolla suunnitelmallisesti mielessä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka