Pääkirjoitus Halla-aho jättää puheenjohtajuuden hänelle tyypilliseen tapaan ja puolueelle jää isot saappaat täytettäviksi

Jussi Halla-aho räväytti maanantaina puolenpäivän jälkeen ison uutisen. Halla-aho ilmoitti perussuomalaisten verkkolähetyksessä luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta elokuussa.

Halla-aho teki ilmoituksen hänelle tyypilliseen tapaan. Hän ei pitänyt isoa tiedotustilaisuutta. Kanava oli tarkoin harkitusti puolueen oma. Ajoitus myös viimeisen päälle mietitty. Viikon takaisten kuntavaalien alla Halla-aho touhusi kaikkea muuta kuin pestin jättämistä harkitsevana puoluejohtajana.

Perussuomalaisille Halla-ahon ilmoitus on kova paikka. Kun perussuomalaiset hajosi reilu neljä vuotta sitten, yli puolet kansanedustajista lähti sittemmin Sininen tulevaisuus -nimen saaneeseen uuteen puolueeseen. Ennen hajoamista puolueen puheenjohtajaksi oli valittu Halla-aho. Loikkarien lähdön jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmään jäi 15 kansanedustajaa.

Halla-ahon johdolla perussuomalaiset otti tuntuvan voiton vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, joissa puolue sai peräti 39 kansanedustajaa. Halla-ahon asema puolueen johdossa sementoitui viimeistään tässä kohtaa. Vaikka perussuomalaisten joukossa on edelleen nähty ylilyöntejä ja puolueesta erottamisia, Halla-ahon johtajuutta ei ole kyseenalaistettu.

Näin ei tapahtunut myöskään kuntavaalien jälkeen, vaikka puolueen kannatus jäi mielipidemittausten ennakoimaa alhaisemmaksi.

Halla-aho ilmoitti jatkavansa työtään kansanedustajana. Hillotolppaa, palkkiovirkaa, hänellä ei kuulemma ole. Seuraajansa valinnassa hän tyytyy omien sanojensa mukaan sivustakatsojan rooliin.

Halla-ahon saappaat ovat suuret, mutta halukkuutta niihin löytynee. Strategisesti valinta on tärkeä. Jos perussuomalaiset haluaa tulevaisuudessa hallitukseen, pitää puheenjohtajalla olla yhteistyökykyä. Änkyrän valinnalla voidaan saavuttaa nopeita kannatusvoittoja. Pidemmän päälle perussuomalaiset kaipaavat kuitenkin sillanrakentajaa, jotta puolue pääsee kiinni nykyistä merkittävämpään vaikuttajan rooliin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka