Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Mitä otamme kesästä irti?

On taas tullut aika sen, kun emme öisin saa nukuttua muuten kuin ikkunat auki ja tuulettimet päällä. On tuskaisen kuumaa, mutta tuskaisen ihanaa. Aamulla heräämme taas kuumuuteen, se muistuttaa meitä nyt on kesä. Ihmisillä alkaa lomat, töissä käyvillä ja opiskelijoilla, ja muillakin.

Onko kesä vuoden odotetuin vuodenaika? Jotkut pakenevat helteitä, jotkut taas toivovat lämmintä, kuumaa kesää. Jotkut viettävät kesää Suomessa, täällä meillä, kesämökit täyttyvät mökkeilijöistä. Toiset taas pakenevat ulkomaille reissuun. Mielestäni myös Suomi voi tarjota sinulle hyvän kesän, eikä kauemmaksi tarvitse mennä. Mutta onhan maisemanvaihdos aina paikallaan, olkoon se sitten Suomessa tai jossain muualla.

Ihmiset hakevat elämyksiä, vaikkapa kesäteatterin penkiltä tai ulkoilma konserteista. Mikä onkaan mukavampaa kuin nauttia hyvästä musiikista ja syödä se ensimmäinen jätskikioskilta ostettu jäätelö ja vetää hellehattua vähän alemmas. Kesä on yhtä kuin ihmisten kokoontuminen ja tuttuihin törmäilyä. Torilla moni juo ne aamukahvit leppoisasti rupatellen. Sää on aina se ensimmäinen puheenaihe.

On ollut aina. Jotkut taas suuntaavat terassille nauttimaan oluen. Ja huurteinen maistuu, se kylmä olut. Ja yksi tärkeimmistä; grillaus kuuluu myös ehdottomasti kesään. Makkarat, pihvit, niillä pääsee hyvin alkuun. Grillit käyvät kuumina läpi kesän. Ja kun kesä on ohi niin ne korjataan talteen. Seuraavaa kesää varten.

Myös telkkarin orjat väistyvät sohvalta ulos kun lempeä tuuli puhaltaa ulkona. Eikä unohdeta lapsia. Perinteenä voi olla matka jonnekin huvipuistoon, aikuiset voivat maksaa rannekkeista itsensä kipeiksi. Mutta hymy lapsen kasvoilla riittää ja helisevä nauru.

Mitä siis otamme irti kesästä? Kaiken hyvän. Talvella sopii taas valittaa ja odottaa seuraavaa kesää. Mutta nyt nautitaan auringosta ja niistä pikku helteistäkin. Kesä on tässä ja nyt. Ja se aika on kallisarvoista. Muistamme kyllä nämä elämämme kesät.

Päivikki Puonti, Hamina

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka