Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kotkan seudulla on tänään herkkä hetki, kun Teemu Pukki astelee muiden Huuhkajien kanssa EM-turnauksen avausotteluun

Pekka Lakka

Jos ennustaa saa, monien suomalaisten jalkapallokannattajien silmäkulma kostuu tänä iltana. Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa Euroopan mestaruuskilpailujen avausottelussaan Tanskan. Hetki on historiallinen – miesten maajoukkue, Huuhkajat pelaa ensimmäistä kertaa arvokisojen lopputurnauksessa.

Kotkan seudulla illan avausottelu nostattaa erityisiä tuntemuksia. Huuhkajien tärkein pelaaja on kotkalaisen jalkapallokoulun kasvatti Teemu Pukki. Pukki tulitti Huuhkajille karsinnoissa ratkaisevat maalit. Pukin merkitys joukkueelle on kuitenkin maalejakin suurempi. Hän on joukkueen tähti, mutta tähden elkeitä ei Pukista löydy. Loistava pelaaja, pyyteetön joukkuepelaaja ja suurisydäminen ihminen.

Suomen opettelua jalkapallomaaksi on tehty laajalla rintamalla. Hienosti karsinnoissa esiintynyt naisten maajoukkue Helmarit pelaa EM-lopputurnauksessa ensi vuonna.

Suomi poikkeaa monista muista eurooppalaisista maista siinä, että jalkapallo ei ole maan suosituin joukkueurheilulaji. Jääkiekko on Suomessa dominoinut palloilukulttuuria viimeisten vuosikymmenten ajan. Leijonat on hurmannut arvokisamitaleillaan parin vuosikymmenen ajan.

Leijonissa ja Huuhkajissa on yhteistä menestyksen resepti. Suomi ei voi leveillä maailman tai maanosan parhailla yksilöillä, mutta joukkueena Suomi pelaa erinomaisesti. Pelaajat ovat kuvanneet jalkapallomaajoukkueen yhteishenkeä poikkeukselliseksi. Pelaajat puhuvat usein perheestä, jossa on hyvä olla.

Pitkään suomalaisia pidettiin yksin puurtajina, jotka menestyivät kestävyysjuoksussa ja hiihdossa. Maailma on muuttunut, ja yhteisöllisyys näyttää olevan suomalaisen joukkueurheilun suuri voimavara. Siitä voisi ottaa mallia laajemminkin. Usein puhutaan, että yhdessä olemme enemmän, mutta suomalaiset palloilujoukkueet ovat näyttäneet tuon myös tekoina.

Varmaa on se, että koronatilanteen hellitettyä ja rajoitusten lievennyttyä suomalaiset katsovat tulevia otteluja paljon myös yhdessä julkisilla paikoilla ja kotikatsomoissa. Tervetullutta yhteisöllisyyttä sekin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka