Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kunnan tärkein tavoite on helppo arki

Arjen helppous on monelle kullanarvoista, ja sen tulisi olla myös kunnan toiminnassa punainen lanka koko ihmisen elinkaaren.

Kun perheeseen syntyy lapsi, tuo arkeen helppouden se, että neuvola ja terveydenhoito on helposti saavutettavissa. Viimeaikaisista uudistuksista pieni asia helpotti suuresti: ajan voi nykyään varata muulloinkin kuin tietyn tunnin aikana päivästä.

Varhaiskasvatuspaikkoja pitää olla riittävästi, ja vanhempien pitää pystyä luottamaan laadukkaaseen hoitoon. Koululaisten vanhempien pitää voida luottaa, että opetus on laadukasta ja paikalla on riittävästi aikuisia turvaamaan koulupäivän ja iltapäivätoiminnan. Jos harrastukset saataisiin vielä koulupäivän yhteyteen, ratkaisisi se monta arjen haastetta ja vapauttaisi aikaa yhteiselle tekemiselle perheen kanssa. Se vaatii yhteistyötä kunnan ja yhdistysten välillä.

Mitä enemmän yrityksiä ja työpaikkoja saadaan seudulle, sitä vähemmän aikaa vievät työmatkat. Kun tietotekninen infra on kunnossa, yhä useampi voi tehdä myös etätöitä. Laadukas ja toimiva joukkoliikenne vapauttaa oman auton käytöstä ja hyvät pyöräilyverkostot auttavat yhdistämään liikkumisen työmatkoihin.

Kun läheisten hoito järjestyy luotettavasti lähellä myös ikäihmisten osalta, on iso osa huolta pois ja on helpompi pitää yhteyttä yli sukupolvien.

Mitä helpommin arjen puitteet toimivat, sitä enemmän meillä on voimia yhdessä jakaa arkea, huolehtia lapsista ja nuorista sekä ottaa vastaan myös poikkeukselliset iskut. Kauniissa ympäristössä voimat palaavat ja ihmisen on hyvä olla. Se on kunnalle suurempi veto- ja pitovoima kuin mikään keinotekoinen lisä, yksinkertaisesti helppo arki.

Arjen helppous on monelle kullanarvoista.

Katja Andrejev, Hamina

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka