Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Osaajapulaan on etsittävä ratkaisua – Pula insinööreistä, lääkäreistä ja muurareista on aito ongelma maakunnan kasvuedellytysten näkökulmasta

Ongelma on tuttu: lähes 40 prosentilla kymenlaaksolaisista yrityksistä on ollut vaikeuksia löytää ja palkata haluamaansa määrää työntekijöitä. Kymenlaakson kauppakamarin tuoreen kyselyn mukaan pulaa on erityisesti sellaisista osaajista, joilla on korkeakoulutausta. Toisin sanoen tekijöistä, joilla on halua ja kyvykkyyttä tarttua isoihin haasteisiin ja tarvittaessa johtaa laajoja hankkeita. Insinöörit, lääkärit ja kokeneet rakennusmestarit ovat kyselyn mukaan kiven alla.

Pula osaavasta henkilöstöstä voi merkittävästi hidastaa yritysten kasvupyrkimyksiä ja aiheuttaa hankaluuksia organisaatioiden normaaliin toimintaan. Henkilöstöpula on aito ongelma maakunnan kasvuedellytysten näkökulmasta.

Yritysten viesti on selkeä. Alueen vetovoimaisuutta tulisi lisätä. Markkinoinnin keinoin haasteeseen on pyrittykin vastaamaan kaupungeissa ja kunnissa, jotka ovat uudenlaisen etätyökulttuurin myötä innostuneet houkuttelemaan osaajia ympäri Suomen. Tämä on hyvä suunta, ja toivottavasti työ tuottaa tulosta. Etätyö on tarjonnut mahdollisuuden uudenlaiseen liikkuvuuteen.

Toisaalta terveydenhuollon alalla on pulaa kaikista osaajista, samoin niukassa ovat perinteiset kirvesmiehet ja muurarit. Sähkö- ja putkiasentajiakin kaivattaisiin kipeästi. Näissä ammattikunnissa työmoraali ja osaaminen ratkaisevat, ei kielitaito. Silti vain neljä prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä näki työperäisen maahanmuuton yhtenä osaratkaisuna ongelmaan. Jos pääkaupunkiseutulaiset kokevat Kotkan sijaitsevan liian kaukana ja muualla olisi ahkeria tulijoita, niin varmasti olisi viisasta etsiä osaajapulaan ennakkoluulottomia ratkaisuja.

Osaajapula on aito ongelma ja jarru maakunnan kehittymiselle. Ratkaisuja tulee etsiä aktiivisesti – paikallisesti ja yritysten johdossa. Kuntamarkkinointi ei yksin riitä.

Ratkaisuja on etsittävä aktiivisesti – paikallisesti ja yritysten johdossa. Kuntamarkkinointi ei yksin riitä.