Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Liikunta on ennaltaehkäisevä lääke – Kunta voi tukea liikkumista usein eri tavoin

Liikunnalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Esimerkkinä: suomalaisten keskuudessa yleisten kansansairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä liikunnalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia. Ennaltaehkäisevä toiminta tulee kansantaloudelle edullisemmaksi ja ennen kaikkea yksilölle mukavammaksi.

Terveydenhuollon menot ovat merkittävän suuret. Noin kolmasosa valtion budjetista menee terveydenhuollon menoihin. Puhumattakaan välillisistä ja epäsuorista menoista, esimerkiksi sairauslomista ja niiden vaikutuksesta yritysten arkeen ja talouteen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan liikunta vähentää muun muassa masennukseen sairastumisen riskiä, lieventää masennuksen oireita ja ehkäisee useita syöpiä. Liikunta todellakin on ennaltaehkäisevä lääke.

Miten saamme ihmiset liikkumaan enemmän? Ensimmäinen askel on ympäristö, jossa on monipuoliset mahdollisuudet liikkua. Pitkässä juoksussa tavoitteelliset investoinnit kuntalaisten liikunnan lisääntymiseen tuottaisivat varmasti säästöjä terveydenhuollon kuluissa. Vaikuttaisiko liikunnan lisääntyminen myös työmoraaliin, yritteliäisyyteen tai yleiseen ilmapiiriin?

Kunnassa voidaan tehdä lukuisia päätöksiä liikunnan puolesta. Ensimmäisenä, liikuntamahdollisuuksia on oltava monipuolisesti saatavilla kohtuullisen etäisyyden päässä. Toisena, kunnan on mahdollisuuksien mukaan tuettava urheiluseuroja taloudellisesti ja annettava tiloja heidän käyttöönsä. Kolmantena, nykyisistä liikuntapaikoista on pidettävä huolta. Tällä reseptillä päästään jo pitkälle.

Nostetaan liikunta entistä paremmin näkyville lääkehyllyille, ja äänestetään liikuntaystävälliset päättäjät valtuustoihin myös tulevaksi valtuustokaudeksi.

Aleksi Kurki

kuntavaaliehdokas (kok.), Pyhtää

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka