Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Lakritsitehdas kelpaisi rannikolle – Ennakkoluulotonta vuoropuhelua tarvitaan enemmän ja se voi tuottaa tulosta ennen pitkää

Heidi Ekdahl

Vastakkainasettelu pohjoisen ja eteläisen Kymenlaakson välillä on elänyt sitkeästi halki vuosien. Erityisesti Kouvolan ja Kotkan intressit ovat aikain saatossa osoittautuneet niin ristiriitaisiksi, että niiden yhteensovittaminen on ollut hankalaa ja jopa mahdotonta. Milloin välejä ovat kiristäneet keskussairaalaan sijoittuminen, milloin käräjäoikeuden asiakaspalvelun siirtyminen tai maakunnan orkesterin rahoitus.

Liike-elämän ja yritystoiminnan kannalta ainainen kädenvääntö etelän ja pohjoisen välillä on hankala asia. Myös julkisella ja kolmannella sektorilla sujuva yhteistyö maakunnan sisällä helpottaisi ja toisi selkänojaa erityisesti silloin, kun resurssit ja toiminnan rahoitus on tiukassa. Hyviäkin yhteistyön esimerkkejä on. Kehitysyhtiöiden Cursorin ja Kinnon yhteistyön tiivistämisestä on puhuttu pitkään, mutta edelleen Kymenlaaksossa toimitaan kahdessa siilossa. Kun yritysten toimintaedellytysten lujittaminen ja verotuloista taistelu vaatii kovia ponnisteluja, paikallisuus voi olla valtti. Yhteistyötä on silti tärkeä edistää.

Yksi esimerkki tältä viikolta on Kouvolan Lakritsin ilmoitus tavoitteesta kasvattaa voimakkaasti omaa liiketoimintaa ja tarve löytää uusia tehdastiloja läheltä. Kymenlaaksosta Pyhtää ilmoittautui heti mukaan neuvottelukumppaniksi, muutoin etelän kuntien aktiivisuus on ollut vaatimattomampaa – ainakin julkisuudessa. Tiloja kyllä olisi tarjota pohjoiskymenlaaksolaiselle yritykselle, jolla on erinomaiset kasvun edellytykset.

Yritysten rooli on tärkeä kuntien ja kaupunkien terveen talouden ylläpitämisessä. Juuri tällaista ennakkoluulotonta aktiivisuutta tarvittaisiin enemmän pohjoisen ja etelän välillä: spontaania vuoropuhelua, mahdollisuuksien tarjoamista ja innostusta yhteistyölle. Ennen pitkää työ kantaa hedelmää.

Yritysten rooli on tärkeä kuntien ja kaupunkien terveen talouden ylläpitämisessä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka