Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Rakennetyöttömyys edellyttää laaja-alaista elinkeinopolitiikkaa – Rakenteellinen työttömyys on Kotkassa yleisempää kuin muualla maassa

Rakenteellinen työttömyys heikentää merkittävästi Kotkan elinvoimaa. Käsite viittaa pitkittyneeseen työttömyyteen, jonka syyt liittyvät siihen, että työttömien koulutustausta tai työkokemus eivät vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Työmarkkinoiden epätasapaino liittyy Kotkassa pitkään jatkuneeseen teollisuuden rakennemuutokseen.

Viimeisempien tilastojen mukaan tämän vuoden helmikuussa Kotkan työttömyysaste oli 15,8 prosenttia. Työttömyysasteesta rakenteellista työttömyyttä oli 62,9 prosenttia. Rakenteellinen työttömyys on Kotkassa yleisempää kuin muualla maassa, jossa luku oli 51,6 prosenttia.

Rakenteellista työttömyysongelmaa ei ole mahdollista ratkaista elinkeinopolitiikalla, joka tähtää pelkästään työpaikkojen lukumäärän lisäämiseen. Työttömyysaste säilyy Kotkassa yli 10 prosentissa, vaikka talouteen syntyisikin lisää työpaikkoja. Syy liittyy siihen, että uudet työpaikat täytetään alueen tai työvoiman ulkopuolelta.

Uudet työpaikat ovat erittäin tärkeitä talouden uudistamisessa, mutta rakenteellista ongelmaa ne eivät ratkaise. Rinnalle tarvitaan myös muita toimenpiteitä, jotka laajentavat elinkeinopolitiikkaa. Tämä edellyttää onnistumista esimerkiksi työttömien uudelleen kouluttautumisessa ja elämänhallinnan parantamisessa.

Elinkeinopolitiikan laaja-alaisuus on myös alueen yritysten etu. Rakennetyöttömyys vähentää työn tarjontaa ja johtaa syventyvään työvoimapulaan, joka on este yrityksien kasvulle. Pula osaavasta työvoimasta voi johtaa siihen, että yritykset investoivat ja hakevat kasvua muualta.

Kotkassa painetta puuttua rakennetyöttömyyteen lisää myös väestön ikääntyminen. Ennakoitu työvoiman määrän merkittävä supistuminen heikentää talouskasvua, jos taloutta kuristaa pienentyvän työvoiman lisäksi myös suhteellisesti voimistuva rakennetyöttömyys.

Olli Lehtonen

kuntavaaliehdokas (sd.), Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka