Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Juho Eerola vastaa Janne Rönkölle

Tämän lehden pääkirjoituksessa 15.5 Janne Rönkkö arvosteli voimakkaasti toimintaani eduskunnan varapuhemiehenä. Menettelyni Euroopan Unionin elvytyspaketin käsittelyn yhteydessä oli hänen sanojaan lainaten ”demokratian irvikuva”. Tällä Rönkkö viittasi medialle antamaani lausuntoon, jonka mukaan johtovuoroni aikana olisi saattanut syntyä tilanne, jossa kyseinen elvytyspaketti olisi pöydätty pitkälle tulevaisuuteen.

Jos eduskunnan täysistunnossa tehdään kannatettu pöydällepanoesitys, jolle ei samassa yhteydessä tehdä vastaesitystä, ei puhetta johtavalla puhemiehellä oikein ole muuta mahdollisuutta kuin kopauttaa nuijaa ja todeta asian siirtyneen tulevaisuuteen. Jos kyseiselle pöydällepanoesitykselle tehdään vastaesitys, on puhemiehen järjestettävä asiasta äänestys. Aiempi käytäntö eduskunnassa on ollut, että pöydällepanon ajankohdasta on äänestetty noin viidentoista minuutin mittaisen tauon jälkeen.

Tilanne eduskunnan täysistunnossa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä viikolla 19 oli sellainen, että paikalla oli lähinnä elvytyspakettia vastustavia kansanedustajia. Se ei ollut minun eikä kenenkään muunkaan puhemiehen vika. Jos sinä aikana olisi mainittu pöytäämisesitys tullut, olisi enemmänkin ollut demokratian irvikuva, jos puhemies ei esitystä olisi hyväksynyt, tai jos hän vastaesityksen jälkeen olisi pitkittänyt äänestystä siten, että tarpeellinen määrä elvytyspaketin kannattajia olisi saatu kyyditettyä talolle.

Joku saattaa pitää demokratian irvikuvana myös sitä, että eduskunnan täysistunnon ollessa käynnissä, eivät kaikki kansanedustajat ole paikalla, vaan esimerkiksi kotonaan nukkumassa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen. Euroopan unionin elvytyspaketista sallittiin keskustelu myös yöaikaan, vaikka normaalisti istuntojen takaraja on kello 22. Yllä mainitsemani ja mediassa laajasti esillä olleen pöytäämisspekulaation asemesta olisinkin todennäköisemmin keskeyttänyt istunnon ja siirtänyt sen seuraavan päivän puolelle. Kyseiseen toimenpiteeseen on puhemiehellä täysi oikeus ja tämä olisi antanut myös elpymistä kaipaaville kansanedustajille mahdollisuuden keskustella asiasta.

Pulinat kuitenkin pois. Kansa äänesti edustajiensa välityksellä ja hyväksyi kahden kolmasosan enemmistöllä Euroopan Unionin elvytyspaketin. Seuraavan kerran asiasta on syytä keskustella muutaman vuoden kuluttua tarvittavan uuden kertaluonteisen tukipaketin yhteydessä.

Juho Eerola, (ps.), eduskunnan toinen varapuhemies

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka