Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kevään tärkeä päivä on jälleen erilainen – Ylioppilaiden vanhemmat joutuvat katsomaan lakitusta etänä

Tiistaina abiturientit saivat tietää kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset. Moni huokaisee helpotuksesta – ei pelkästään koetulosten osalta vaan myös raskaan kouluvuoden päättyessä.

Takana on poikkeuksellinen vuosi, jossa koulutyö on ollut koronarajoitusten vuoksi hyvin erilaista kuin aiemmin. Nuoret ovat joutuneet ottamaan vastuuta opinnoistaan etäopiskelun aikana aiempaa enemmän, ja tilanne on kuormittanut muitakin perheenjäseniä.

Osa lukioista ja ammattikouluista valmistuvista on jo töissä, lukee pääsykokeisiin tai nauttii vapaa-ajasta. Osalla suunnitelmat, toiveet ja päämäärät ovat selkeitä, osa miettii, mihin seuraavaksi suuntaisi. Muutto pois kotoa häämöttää monella kesän jälkeen. Tulossa on suuria päätöksiä, joiden tekeminen ei aina ole helppoa.

Korona-aika jää varmasti kaikkien mieleen, mutta erityisen tärkeätä tänä keväänä on tukea nuoria, jotka siirtyvät elämässään uuteen vaiheeseen. Vastuu omasta elämästä ja päätöksistä lisääntyy, ja ilman koronaakin aika voi tuntua vaikealta. Tukea nuorille on tärkeää antaa juuri nyt ja tukea pitää olla tarjolla myös syksyllä esimerkiksi jatko-opintojen alkaessa.

Lauantai 5. kesäkuuta on monessa kodissa suuri juhlapäivä. Juhlat tosin ovat tällä kertaa erilaiset kuin valmistuvien kotona oli aiemmin suunniteltu, jo toisena keväänä peräkkäin.

Pettymystä monelle aiheuttaa se, että vanhemmat ja läheiset eivät pääse katsomaan ylioppilaiden lakitusta. Suunnitelmissa on tilaisuuksien näyttäminen livenä verkossa.

Vaikka voimassa ovat kokoontumisrajoitukset ja korona-ajan suositukset, juhlamieleen on syytä. Osa lukiolaisista on jo joutunut luopumaan vanhojentansseista ja penkkareista, mikä on tuntunut haikealta. Vaikka ylioppilasjuhla ei toteudu samanlaisena kuin aiemmin oli kuvitellut, ei sen pidä antaa lannistaa. Jokainen koululainen ja opiskelija on juhlansa ansainnut, kiitoksena tehdystä koulutyöstä.