Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Tapahtumakeskuksen kustannusten nousu heikentää luottamusta päätöksentekoon ja valmisteluun

Kotkan tapahtumakeskuksen kustannukset ovat jo ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista nousseet 11 miljoonalla eurolla alkuperäisestä rahoituspäätöksestä. Syynä tähän ovat julkisuudessa olleiden tietojen perusteella muun muassa suunnitelmiin tehdyt muutokset. Hanke on tärkeä, joten kustannusten nousu on harmillista useasta eri syystä.

45 prosentin kustannusnousu jo tässä vaiheessa heikentää kuntalaisten luottamusta kunnan poliittiseen päätöksentekoon, asioiden valmisteluun sekä hankkeen uskottavuuteen. Kustannusten nousu vaikuttaa myös investoinnin tuottovaatimukseen.

Kaupungin ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen nettoinvestoinnit ovat vuosina 2021–23 yhteensä 89,5 miljoonaa euroa. Kymsoten vuoden 2021 tulos on 12 miljoonaa euroa tappiollinen. Tämä vaikuttaa myös Kotkan talouteen.

Kaupunkikonsernin vuoden 2020 tulos oli 9 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tähän vaikutti kuitenkin se, että valtionosuudet toteutuivat koronatukien ansiosta 15 miljoonaa euroa budjetoitua suurempina. Tätä iloa meillä ei enää ole tulevina vuosina.

Tapahtumakeskuksen rakennuttaa Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n tytäryhtiö Backstaff Oy. Tästä johtuen urakkatarjouksiin liittyvät asiakirjat eivät ole julkisia. Juridiikan näkökulmasta tämä on oikein, mutta hankkeen avoimuuden näkökulmasta ongelmallista.

Backstaff Oy:n hallitus on paljon vartijana. On todennäköistä, että kustannukset nousevat rakentamisen aikana. Tähän vaikuttavat valittu urakkamuoto, rakennusmarkkinoiden tilanne sekä projektin valvonnan tehokkuus. Pandemian jälkeisen elvytyksen seurauksena rakennuskustannukset ovat nousussa.

Yksi kaupungin talouden keskeinen asia on rahoituskustannusten ja korkoriskin hallinta. Kaupungin lainasalkku on mittava. Nousevat korot tulevat lainamäärän nousun kanssa kasvattamaan rahoituskuluja ja -riskejä.

Heikki Härö, Kotka

kunnallisvaaliehdokas (kok.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka