Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Onko Kotkassa pian Stadin vuokrataso?

Pöhinä Kotkan Kantasataman hankkeista käy kuumimmillaan. Rakennustyöt ovat päässeet ainakin joidenkin osien puolesta alkuun, vaikka kysymyksiä leijuu ilmassa kaupunginvaltuustoa myöten.

Samaan aikaan on kuitenkin ollut käynnissä jo hyvän aikaa toinenkin pöhinä eli Kotkansaaren kerrostaloasuntojen kaupankäynti. Liikkeellä tuntuvat nyt olevan Xamkin kampuksen vetovoiman haistaneet opportunistit, ja siksi yksiöt ja kaksiot myydään tällä hetkellä alle viikossa. Koska asuntomarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä ostajan markkinat, ei mainittavaa arvonnousua asuntojen hinnoissa ole nähty. Päinvastoin, moni myy remontoituja yksiöitä ja kaksioita alle sen hinnan, mitä on asunnosta itse maksanut.

Ostajia tuntuu yhdistävän se, että monet ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta, ja olen valmis lyömään vaikka vetoa, etteivät ostajat itse muuta asuntoon. Kyseessä on päivänselvää sijoitusostamista, koska kampuksen noustua Kantasatamaan räjähtää opiskelija-asuntojen kysyntä.

Ei sijoitusasuntojen ostamisessa sinänsä mitään vikaa ole, mutta onko meillä tulevaisuudessa nähtävissä Kotkassa suuri vuokratason nousu? On selvää, että nämä asuntosijoittajat haluavat rahansa nopeasti takaisin, ja tämä tapahtuu vuokria korottamalla.

Näin on tapahtunut esimerkiksi Helsingissä, jossa korkea hintataso selittyy ainakin osittain asuntosijoittajien toimilla. Pääkaupunkiseudulla on väläytelty vuokrasääntelyn käyttöönottoa, koska vuokrat ovat tähtitieteellisen korkeita. Täytyy muistaa, että vuokrien nousu on aina talouskasvun esteenä, joten onko Kotkalla tulevaisuudessa varaa antaa vuokratason kasvaa holtittomasti?

Petri Nakari, Kotka

Kuntavaaliehdokas (vas.)

Kommentoi