Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Yksinäisiä vanhuksia on autettava – Heidän suurin ongelmansa ei ole hoitokotien resurssipula

Julkisuudessa puhutaan vanhusten asemasta yhteiskunnassamme. Hoiva- ja palveluasumisen pariin on vaikea päästä. Se on kallista ja olosuhteet eivät vastaa omassa kodissa asumista, vaikka asumismukavuuteen ja viihtyvyyteen panostetaankin nykyään aiempaa enemmän.

Hoiva-alaa vaivaa resurssipula, kotihoito on ylityöllistetty ja työntekijät ovat stressaantuneita ja turhautuneita siihen, etteivät pysty tekemään työtään niin hyvin ja ihmisläheisesti kuin haluaisivat. Kotona asuu vanhuksia, jotka eivät kuulu mihinkään palveluiden piiriin, koska he eivät täytä kriteereitä. Heidän toimintakykynsä on alentunut, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi alentunut. Palvelut pitää säästää niille, joiden tilanne on vieläkin huonompi, ellei jopa epätoivoinen.

Laitoksissa asuu entistä huonokuntoisimpia vanhuksia, ja niin asuu kotonakin. Silti, hyvin useat vanhukset ovat sitä mieltä, että kaikki edellä mainittu ei ole heidän suurimpia ongelmiaan. Heidän suurin ongelmansa on yksinäisyys.

Vanhustenhuollon epäkohtiin on vaikea yhdellä, jos kahdellakaan valtuustokaudella saada aikaan kovin suuria muutoksia. Mutta vanhusten yksinäisyyteen voi vaikuttaa meistä jokainen.

Kun ihminen ikääntyy, hän ikään kuin menettää identiteettinsä. Hänestä tulee osa massaa nimeltä vanhukset, ikäihmiset tai ikääntyneet. Kuitenkin jokainen vanhus on ollut lapsi, nuori ja aikuinen. Jokainen on rakastanut, vihannut, haaveillut, suunnitellut tulevaisuutta, luopunut unelmista ja tehnyt uusia. Jokainen vanhus on yksilö ja jokaisella on oma historiansa.

Me voimme lievittää vanhusten suurinta ongelmaa kuuntelemalla, olemalla aidosti läsnä. Kysymällä mitä hän on elämässään tehnyt, mistä haaveillut, mistä hän nauttii, mitä hän vielä elämältään toivoo. Kohdataan vanhuksemme yksilöinä, sinunkin lähipiirissäsi heitä on monta.

Riikka Muuri

kuntavaaliehdokas (sd.), Hamina

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka