Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Musiikkiopistolaisten evakko on häpeä

Issu Huovinen

Kotkan seudun musiikkiopistolaisten evakko toimitiloistaan sisäilmaongelmien vuoksi on jatkunut jo yli kolme vuotta. Sinä aikana opetus on ollut hajautettuina eri puolille kaupunkia.

Hajautettu opetus on tänä aikana vakiintunut kaupungin kouluihin sen mukaan, onko kyseessä siirrettävän henkilökohtaisen instrumentin opetus vai isomman soittimen tunnit. Hajautuksesta on tullut enemmänkin vakiintunut toimintamalli.

Kaupunki on varannut myös musiikkiopiston käytössä olevan kirjastotalon peruskorjaukseen määrärahat vuonna 2027 eli kuuden vuoden päähän. Opiston rehtori Niina Huopainen on ilmoittanut siirtyvänsä muihin töihin ensi syksystä alkaen. Seuraavatko muut opettaja perässä? Rehtorin mukaan opettajat yrittävät tsempata oppilaita, mutta ”kuka tsemppaa opettajia, kun he eivät saa virtaa työyhteisöstä" (KySa 9.5.).

Kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Risto Pellava taas kommentoi samassa yhteydessä, että kymmeneksi vuodeksi kasvava evakko syö Kotkan mainetta kulttuurikaupunkina ja voi näivettää lasten ja nuorten musiikkikasvatusta.

Kysymys kuuluukin, eikö musiikkikoulutuksen taustalla ole ollut tarpeeksi vahvaa poliittista edunvalvontaa, että ala olisi nähty Kotkan kehityksessä riittävän merkittävänä, että ratkaisu olisi löytynyt ripeästi? Useita korvaavia tiloja on käyty läpi, mutta oikeaa ei ole löytynyt. Onko malli olla Kantasataman rakentamisen ulkopuolella sittenkään oikea suunta?

Lasten mahdollisuus musiikkiopintoihin voi olla osalle vanhempia perusteena asua Kotkan seudulla. Kun kaupungin vetovoimaisuudesta kannetaan huolta, luulisi, että musiikin opetus kuuluu kärkijoukkoon.

Valtion tuki musiikkiopetukselle on kasvanut, mutta seudun kuntien rahoitus laskenut. Alueen kunnat enemmänkin yrittävät karsia tästä osuudesta. Kohta ainoa vaihtoehto opiston toiminnalle voi olla kulujen karsiminen ja lukukausimaksujen nostaminen. Se tuntuu nykyistä kurjuutta vielä huonommalta ratkaisulta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka