Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Muistisairaan oikeuksista pidettävä huolta

Alzheimer, pelottava sairaus ja mielestäni vielä pelottavampaa on tietää, etteivät kaikki alzheimerpotilaan kanssa työtään tekevät osaa ohjata asiakastaan oikeiden palvelujen piiriin. Tärkeä rooli tässä ohjauksessa on muistikoordinaattoreilla, jotka näkevät asiakastaan säännöllisesti.

Alzheimer ei ole iän mukanaan tuoma vaiva vaan neurologinen sairaus, jonka oireet johtuvat tiettyjen aivoalueiden vaurioista ja siten ihmisellä voi olla oikeus vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, henkilökohtaiseen apuun tai palveluasumiseen. Valitettavasti tästä oikeudesta kerrotaan liian vähän ja siksi palveluita ei osata hakea tilannetta helpottamaan.

Suomi on allekirjoittanut YK:n vammaissopimuksen vuonna 2016 ja muistisairaat ovat tämän sopimuksen piirissä. Kuitenkin nyt viisi vuotta myöhemmin ei edelleenkään kerrota vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja annetaan kielteisiä päätöksiä, jotka oikaistaan oikeudessa. Jokaisen tällaisen prosessin aikana ihmisen sairaus etenee ja muistisairas voi jäädä yksin ja maailma muuttuu päivä päivältä vieraammaksi. Pidetään yhdessä huolta myös tästä sairastuneiden ryhmästä ja jaetaan reilusti tietoa oikeuksista, joita myös muistisairaalla on.

Saila Hoxha, Kotka, (vas.), vammaisneuvoston jäsen