Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Kotkan tapahtumakeskuksen kulut on arvioitu pieniksi ja tuotot suuriksi

Kotkan kaupunginhallituksen jäsen sanoi: ”24 miljoonaa oli ”laatikko”, 35 miljoonaa on ”WOW”, ainutlaatuinen Suomessa. Sen voi olettaa jo itsessään vetävän matkailijoita käymään järjestettävien tapahtumien ohella.”

Siis ihan eri rakennus kuin alun perin päätettiin. Missä ja milloin muutos on tehty? Onko kaupunginhallitus ollut tietoinen siitä, että hanke on muuttunut? Entä valtuusto?

Jos yrittäjä hakee avustusta markkinointiin, mutta saneeraakin sillä rahalla asuntonsa, todennäköisesti avustus peritään takaisin. Onko nyt petetty (johdettu harhaan) valtuustoa vai jopa kaupunginhallitusta?

Hankkeen arviointi on kuin työvoimaministeriön työllistämisvaikutukset. Tuotot ovat isoja, mutta kulut pieniä.

Areenan investointi on 35 miljoonaa. 5 prosentin korko ja 30 vuoden kuoletusaika tekee kustannuksia 3 miljoonaa euroa vuodessa eli 17–37 euroa/kävijä.

Kävijämääräksi on arvioitu 80 000–180 000 ”tapahtumavierasta” vuodessa, ja aluetalousvaikutuksia syntyy 14–29 miljoonaa euroa vuodessa.

Hankkeen arviointi on kuin työvoimaministeriön työllistämisvaikutukset.

Alarajan kävijämäärällä jokaisen kävijän pitäisi jättää keskimäärin 175 euroa. Tässä luvussa lienevät mukana myös koripallo-otteluiden katsojat.

Kun muistelen omia käyntejäni esimerkiksi Helsingin seminaareissa tai museoissa, niin yhtään kertaa en ole päässyt edes keskiarvon puolikkaaseen. Parkkimaksu ja lounas, eipä juuri muuta.

Toivottavasti olen väärässä!

XAMK:n kampuksen investointiarvio on hallituksen kokousaineiston mukaan 45 miljoonaa euroa – maksajia on enemmän kuin areenassa.

Matti Suokas, Kotka

talousneuvos

Kommentoi