Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Tapahtumakeskus voi olla menestys – Töitä on tehtävä ensin hartiavoimin

Heidi Ekdahl

Kotkan kaupunginvaltuusto teki rohkean päätöksen. Tapahtumakeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun XAMKin kampuksen rakennustöiden on määrä alkaa kesällä.

Alun perin Kotkan valtuusto päätti sijoittaa tapahtumakeskukseen 20 miljoonaa euroa. Reilussa kolmessa vuodessa kustannusarvio on noussut 35 miljoonaan euroon.

Kuntapäättäjillä ja rakennuttajayhtiö Backstaffilla on iso vastuu harteillaan, jos näin paisunut hanke viedään eteenpäin. Suurennuslasin alle on joutunut taloudellisen kannattavuuden lisäksi myös päätöksentekoprosessin laillisuus. Jälkipyykki on jo käynnistynyt ja toivottavasti kevään aikana jynssätty.

Pitkällä aikavälillä suurin tulospaine kohdistuu tapahtumakeskuksen myynnistä ja markkinoinnista vastaavalle yhtiölle. Kotkan tapahtumakeskus oy joutuu markkinoimaan kovan paineen alla nyt todennäköisesti toteutuvaa tapahtumakeskusta, jotta sinne saataisiin mahdollisimman paljon kulttuuri-, urheilu- ja kongressitapahtumia.

Uusi rakennus herättää aina alalla kiinnostusta, mutta kiinnostuksen on pysyttävä yllä vuosikymmeniä eteenpäin. Backstaffin mukaan tapahtumakeskuksen tulisi olla mahdollisimman hyvä kaupungille ja kaupunkilaisille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Kantasatamaan pitäisi saada houkuteltua niin opiskelijat, yritykset kuin elämyksistä kiinnostuneet kaupunkilaiset ja turistitkin.

Yksi syy rakennuksen korkeampaan hintaan oli se, että tapahtumakeskuksen päätilaa piti suurentaa vastaamaan suurien koripallo-otteluiden tarpeisiin. Lopputulema ei saa olla se, että oman kaupungin koripallojoukkueilla ei ole varaa tai mahdollisuuksia harjoitella ja pelata otteluita säännöllisesti tapahtumakeskuksessa.

Kotkan maine on laahannut vuosia, mutta ollut lupaavassa nosteessa aivan viime vuosina matkailukohteena. Tapahtumakeskus voisi tukea tätä kehitystä ja osoittautua menestykseksi. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, ja töitä on tehtävä hartiavoimin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka