Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Pysäytetään lajikato yhdessä

Tiesitkö, että kuukkeli oli Etelä-Suomessa aikoinaan yleinen lintu? Se on yksi esimerkki siitä, kuinka eläin voi kadota, kun ihminen muokkaa sen reviiriä. Usein näin käy täysin ajattelemattomasti.

Lajikato onkin ihmiskuntaa uhkaavia kriisejä, joiden edessä ihminen tuntee itsensä helposti voimattomaksi. Sen ratkaiseminen ei ole yksilösuoritus, vaan se on tehtävä talkoovoimin.

Yhdessä tekemisestä ja asukkaiden osallistumisesta on hyviä esimerkkejä. Olemmehan onnistuneet elvyttämään merikotkan ja laulujoutsenen kantoja, ja 1980-luvulla yleiset metsien happosateetkin on saatu kuriin. Voimme auttaa myös hyönteisiä, peltopyytä ja muita lajeja.

Ajankohtainen esimerkki, jolla pysäytetään lajikato, on Tanskan Hjørringin kunta (Yle Areena). Siellä torjutaan yhdessä hyönteiskatoa ja samalla lintulajien joukkokuolemia.

Toinen hyvä esimerkki on Hollannin Arnhemin kaupunki ( H.S. 6.4.) Arnhem on sitoutunut torjumaan ilmastonmuutosta, mutta samoilla toimilla edistetään myös luonnon monimuotoisuutta.

Voimme keksiä uusia tapoja parantaa ja ennallistaa eri eläinten ja kasvien luonnollisia ympäristöjä. Voimme opetella uusia tapoja rakentaa kaupunkia, viljellä maata ja hoitaa metsiä. Se ei tarkoita, että näillä toimilla lisättäisiin viljelijöiden taakkaa tai byrokratiaa. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tarvitaan erillisistä yksilösuorituksista koostuva, kattava kokonaissuunnitelma.

Haminaan pitäisi palkata monimuotoisuusasiantuntija koordinoimaan tätä kokonaisuutta. Hän olisi käytettävissä kaupungin kaavoituksessa sekä auttaisi ja neuvoisi kunnan asukkaita, metsänomistajia ja maanviljelijöitä tarkistamaan toimintaansa luonnon moninaisuuden näkökulmasta.

Elisabeth Unger, Hamina

Kuntavaaliehdokas (vihr.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka