Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Nykyään loukkaannutaan herkästi

Nykyään loukkaannutaan herkästi. Eräs pääkaupunkiseudulla vaikuttava aikuislukion opettaja kertoi minulle tästä ilmiöstä valaisevan esimerkin. Hänen koulussaan ei voitu enää pitää perinteistä joulujuhlaa, koska muutamat opettajat alkoivat pohtia, oliko se loukkaus muihin uskontokuntiin kuuluville opiskelijoille.

Koulussa päädyttiin ratkaisuun, että joulujuhlan nimi muutettiin neutraalisti ”talven juhlaksi” ja joululaulun sijasta koulun ruokalassa hoilattiin Katri Helenan tunnetuksi tekemä laulu ” Lintu ja lapsi”. Näin toimittiin, ettei esimerkiksi islamilaisia opiskelijoita loukattu kristinuskoon viittaavalla ohjelmalla.

Mielenkiintoista on, ettei se olisi ollut toisiin uskontokuntiin kuuluville opiskelijoille mikään ongelma, vaikka joulujuhla olisi vietetty perinteisellä kaavalla. Maahanmuuttajat olisivat joulujuhlan entisen ohjelman mukisematta hyväksyneet, mutta valistuneimmat humanistiopettajat olivat asiasta toista mieltä.

Tässä suvaitsevaisuuden toitottamisessa on menty aivan liian pitkälle. Niin loppuun kuluneelta sanonnalta kuin se kuulostaakin, maassa tulee elää maan tavalla. Monet maahanmuuttajat itse tämän ymmärtävät, mutta toisin on kantaväestöön kuuluvien ammattiloukkaantujien kanssa. Toisinaan vaikuttaa jopa siltä, että he oikein etsivät tilanteita, joista voi tehdä suuren tasa-arvo- tai ihmisoikeuskysymyksen. Onhan se yksi tapa päästä pätemään omalla uralla.

Jos kertomassani tapauksessa joulujuhlan pitäminen olisi ihan oikeasti voinut loukata jotakuta henkilöä, kyllä hän olisi osannut jäädä juhlasta pois, eikä asiasta olisi tarvinnut kenenkään tehdä sen kummempaa numeroa. Kaikki opiskelijat olivat täysi-ikäisiä, eikä kukaan voinut heitä painostaa tilaisuuteen tulemaan.

Mikko Haaksluoto, Kotka

Kuntavaaliehdokas (ps.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka