Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille tulee paitsi kunnalle halvemmaksi, myös tukee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia

Kysymys ilmaisesta ehkäisystä herättää keskustelua vaalikoneissa.

Kätilöyhdistyksen puolesta haluamme tuoda oman mielipiteemme asiasta kuulluksi työskennellessämme keskeisinä asiantuntijoina Kaakkois-Suomen alueella, seksuaaliterveyden edistämistyön parissa.

Asia herättää mielipiteitä ja monelle ensimmäinen ajatus on, että jokainen hoitakoon itse omat ehkäisynsä. Vastuu on suuri vastuu, erityisesti nuorilla.

Kuitenkin jokaisella ihmisellä on oikeus rakkauteen ja seksiin – turvalliseen seksiin, ilman pelkoa ei-toivotusta raskaudesta tai seksitaudeista. Ehkäisyn taloudellinen taakka on myös epätasa-arvoista, sillä vastuu ehkäisyn hankinnasta kasautuu usein yksinomaan naisille.

Nuorille tulee taata tasavertainen mahdollisuus ehkäisyyn, katsomatta sosiaalista asemaa tai taustaa.Tällä tärkeällä asialla voidaan ennaltaehkäistä toimenpiteitä, joihin suunnittelemattomat raskaudet voivat toisinaan johtaa. Maksuttoman ehkäisyn vaikuttavuutta on tutkittu ja on osoitettu, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen vähentää kustannuksia.

Maksuton ehkäisy on mukana myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa, koskien kaikkia alle 25-vuotiaita.

Syntyvyyttä toki haluamme mekin lisätä, mutta emme tällä tavalla. Jokaisen lapsen tulee olla toivottu.

Raskauden keskeytysten hinta on korkea verrattuna ehkäisyyn. Puhutaan keskiarvollisesti kuntahinnalta noin tuhannesta eurosta keskeytykseltä. Mahdollisten komplikaatioiden tai seksitautien hinnasta puhumattakaan.

On paljon parempi vaihtoehto, että yhteiskunta maksaa nuoren ehkäisyn kuin että ehkäisy jätettäisiin rahapulan takia kokonaan väliin. Sillä olisi sekä taloudellisia että inhimillisiä hyötyjä.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen tukee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Neuvonta ei saa pelkästään rajoittua hetero-oletukseen ja on tärkeää huomioida sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuus.

Tämän vuoksi olemme vahvasti sitä mieltä, että "kuntani tulee tarjota ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille".

Kaakkois-Suomen kätilöyhdistyksen puolesta

Niina Ore

puheenjohtaja

Hannamari Niemelä

varapuheenjohtaja