Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Tapahtumakeskusta pitää edistää, mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Kotkan kaupunginvaltuusto on ensi maanantaina tiukan paikan edessä. Piruja seinille maalailleidenkin arvailut ylityksestä ollaan ylittämässä. Hinta on noussut jopa 35 miljoonaan.

Valtuusto on tapahtumakeskukseen sitoutunut – mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Asia on ollut päättäjillä tiedossa noin viikon ajan, mutta nyt on valjennut, että ylitys juontaa juurensa vuonna 2019 päivittyneeseen arkkitehtuuriin.

Näyttää siltä, että valmistelijoilla on ollut oletus, että valtuusto hyväksyy lisärahoituksen, minkä tahansa summan se vaatii. Siitä kertoo se, että suunnitelmissa on pidetty kiinni Pohjoismaiden suurimmasta riippuvasta puukattorakenteesta, mutta ei budjetista. Budjetista valtuusto on tehnyt päätöksen – kattorakenteesta ei. Kunnianhimoinen katto on myös karkottanut rakentajat, tämä on itsessään jo nostanut urakan hintaa kun kilpailua ei ole ollut.

Valmistelussa olisi pitänyt palata valtuuston eteen pitkin matkaa ennemmin muuttuneiden muiden tekijöiden kuin budjetin kanssa. Poliittisen ohjauksen puute uhkaa nyt viivyttää koko hanketta.

Suurin huoleni maanantain päätöksessä on sen vaikutus Kotkan talouteen – tai itse asiassa ylityksen kannattajien keinoihin ”maksaa” ylitys.

Ryhmien on sitouduttava siihen, että ylityksen vaikutuksia ei maksateta kuntalaisten palveluiden kustannuksella. Ylitys ei saa johtaa leikkauksiin palveluista tai veronkorotukseen, ei päätökseen lakkauttaa toista uimahallia, olla remontoimatta Arto Tolsa -areenaa tai Otsolan koulun uudisrakennuksen lykkäämiseen.

Kaikesta huolimatta valtuuston on maanantaina kyettävä tekemään päätös omista lähtökohdistaan, ei uhkakuvien määräämänä. Maanantaina äänestetään myös siitä, mikä arvo valtuustolla ylimpänä päätöksentekijänä on.

Joona Mielonen

kaupunginhallituksen jäsen (vas.), Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka