Lukijalta | Aika panostaa tulevaisuuden rakentamiseen

Ehdokkaat haastetaan aina laittamaan vastakkain veronkorotukset ja palveluleikkaukset. Kuitenkin vastakkainasettelun sijaan asioita tulisi tarkastella kokonaisuuden kannalta, sillä usein palveluun panostaminen säästää muualta. Muun muassa kouluissa tehdään useissa paikoissa tärkeää työtä ennaltaehkäisevästi opettajien tukena.

Puhetta onkin usein vain opettajaresurssista ja tuntikehyksestä, joka myös kaipaa selvästi suurempaa huomiota, mutta voidaanko näissä vaaleissa puhua myös muusta tärkeästä henkilöstöstä. Etenkin koronan jälkeen kaivataan niitä aikuisia, joilla on aikaa kuunnella ja tukea. Nuorilla on mielenterveyden kanssa haasteita ja jopa pienet lapset voivat pahoin. Pandemian torjuminen on vaatinut eristystoimia, jotka on hoidettu hienosti, mutta samalla kun lähdetään yhteiskunnan jälleenrakennukseen pitää jälleenrakentaa myös lasten ja nuorten elämä uudestaan. Toimia tarvitaan nyt, ettei myöhemmin makseta kallista laskua.

Itse ehdotan ratkaisuksi jokaiseen peruskouluun ja luokka-asteelle oman koulunkäynninohjaajan, joka on tehtävään soveltuva ja koulutettu tai sitoutuu oppisopimuksella tarvittavan koulutuksen hankkimaan. Lisäksi lisää Nepsy-valmentajia, jotta jonot eivät ole vuosien mittaisia vaan apua saadaan pian. Sekä lisää tunnetaitojen opetusta kouluihin, lisätään tuntiresurssia siihen, että heti ensimmäisestä luokasta asti puhutaan tunteiden ilmaisusta ja oman mielen hyvinvoinnista.

Nämä tulevat varmasti maksamaan, mutta silti kustannus on pienempi kuin suuret erikoissairaanhoidon kulut tai huostaanotot. Puhutaan näissä vaaliessa enemmän näistä asioista mihin meillä päättäjillä on kunnissa oikeaa valtaa.

Katja Andrejev, kuntavaaliehdokas (vihr.), Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka