Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Pitääkö olla huolissaan tapahtumakeskuksen kustannuksista?

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 2017 osallistua Kantasataman tapahtumakeskushankkeeseen 20 miljoonalla eurolla. Syksyllä 2019 uusi hinta oli 24,2 miljoonaa euroa. Hankeen takana ei ole ollut yksimielisyyttä.

Suunnittelufirma vaihtui ja uudet arkkitehdit lupasivat suunnitella muutama sata tuhatta halvemmalla! Piirustukset vaihtuivat Wau-arkkitehtuuriin. Niiden toteuttamista epäilivät kaikki rakennusfirmat, joilta kysyttiin tarjouksia. Yhtään tarjousta ei tullut jatkotarjouspyyntöjenkään jälkeen. Suorahankinnalla lähdettiin hakemaan rakentajaa. Hinta lähti laukkaamaan. Pörssiyhtiön sopimuksiin liittyvät hinnat ovat liikesalaisuuksia. Hankkeen kokonaishinta on nyt 34,96 miljoonaa. Sen päälle tulevat kaupungin satsaukset infraan, aluksi ainakin 9 miljoonaa. Uusien arkkitehtien ’halvempi’ suunnittelu tuli kaupungille 10 miljoonaa kalliimmaksi!

Tapahtumakeskuksen operatiivinen johtaja on siis palkattu jo vuosi sitten, ja muita erilaisia sopimuksia on tehty ennen kuin valtuusto on myöntänyt massiivista lisämäärärahaa koko hankkeelle. Nyt hankkeen vetäjät sanovat, että tätä ei voi enää pysäyttää. Pelkästään suunnitteluun on jo palanut monta miljoonaa euroa.

Julkinen valvonta ei ole toiminut, vaikka kaikki rakennetaan julkisin varoin. Hyvää hallintotapaa ei ole noudatettu. Hyväksyttäessä uudet piirustukset ja tarjousten puuttuessa olisi hälytyskellojen pitänyt soida. Vanha kaupunginhallitus ja valtuusto on antamassa ylimääräisen kymmenen tai ehkä jopa kahdenkymmenen miljoonan velkataakan perinnöksi uusille päättäjille. Nyt vedotaan valtuutettuihin, että ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa kohtuuton lisäkustannus hankkeessa, jota todennäköisesti pidetään yllä kaupungin lisärahoituksen turvin vuosikausia. Kyllä pitää olla huolissaan!

Riitta Klemola, kuntavaaliehdokas (kesk.), Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka