Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Hamina nappasi oivan näyttelyn – Jukka Rintala ja Tamara Aladin ovat kesän paikallisen matkailukohteen nimet

Issu Huovinen

Haminaan ensi kesänä tuleva muoti- ja kuvataiteilija Jukka Rintalan sekä edesmenneen lasitaitelija Tamara Aladinin yhteisnäyttely on varsinainen helmi pikkuhiljaa koronarajoituksista vapautuvan Suomen kesään. Näyttely on esillä Haminan ympyröiden keskellä, raatihuoneen vieressä historiallisesti merkittävässä Aladinin kaupunkipalatsissa eli Tanelinkulmassa.

Ensinnäkin sijainniltaan näyttely on helmi historiallisen ja matkailullisesti mielenkiintoisen kaupungin ytimessä. Anniltaan se on mitä sopivin ja suosionsa se lunasti jo viime kesänä, kun esillä siitä oli puolet eli Jukka Rintalan osuus. Tuolloinkin näyttelyyn jonotettiin, tosin osin osallistujarajoitusten vuoksi.

Yksityisomistuksessa olevassa arvorakennuksessa oli vuosia Samovaarimuseo, jonka tilojen vuokraamista Haminan kaupungin tuki. On hyvin harmillista, että satsaus museon tukemiseen ei ollut sen ylläpitäjälle riittävä ja toiminta loppui. Myös tuo museo oli matkailun vetovoimakohde yleisellä tasolla pienin kustannuksin.

Nyt saadun näyttelyn ennustetaan vetävän katsojia laajasti Suomesta. Rintala on tämän ajan juhlapukeutumisen nimi. Tamara Aladinin tuotanto on Riihimäen lasimuseon kokoelmaa eli siksikin osa kansallista lasitaidetta. Ja koska Tamara Aladin oli Haminan Aladineja, ollaan tämän lasitaiteen lähihistorian nimen juurilla myös henkilöhistoriassa.

Toivoa saattaa, että koronakurjimus helpottuu tulevana kesänä. Jos ja kun näin tapahtuu Haminassa on oiva syy pitää kahvilat ja jäätelökioskit avoinna. Toivottavasti AVI ei myöskään joudu asettamaan rajoituksia, jotka poistaisivat viime vuoden tavoin raatihuoneen ympäristöstä mahdollisuuden pienyritystoiminnalta.

Rintalan ja Aladinin näyttely on osa teemaksi noussutta Haminan kukkivaa kulttuurikesää 2021. Kesäteema näkyy kaupungissa muutoinkin. Ensi kesä nähdään kotimaan matkailun mahdollisena huippusesonkina. Hamina on siihen valmistautunut.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka