Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Satama Areena uhkapeliä kaupunkilaisten rahoilla

Kotkan myytyä sähköosakkeensa rahat näyttävät polttavan taskussa. Tilanne ei ole tietenkään jäänyt eri toimijoilta huomaamatta. Ammattikorkeakoulun (XAMK) johto näki tilaisuuden saada kokonaan uusi oppilaitosrakennus - kampus - satamaan. Innoissaan oltiin myös kaupungin johdossa. Syntyi kunnianhimoinen suunnitelma kantasataman hyödyntämiseksi. Kauppakeskus ”outlet” jo tosin kuopattiin, kuten 90 prosenttia kaupunkilaisista oli arvannutkin. Hotelliyrittäjääkään ei mahdollisuuksien satamaan tästä maasta löytynyt. Sekään ei kaupunkilaisia yllättänyt. Oppilaitoksellekin kantasatama on aivan väärä paikka jo pysäköintimahdollisuuksien puuttumisen takia. Se pitäisi rakentaa johonkin ihan muualle.

Satama Areenaa taas ei pidä rakentaa ollenkaan. Hinnan karkaaminen kertoo sen, että suunnitelma on aivan liian suurisuuntainen Kotkan kokoiselle kaupungille.

Kotkan todennetuiksi vetovoimatekijöiksi ovat osoittautuneet kaupungin puistot, meri, saaristo ja Kymi Sinfonietta. Satama Areenasta on esitetty vain jäävien osapuolten uskomuksia, mutta varsin vähän laskelmia, jotka perustuisivat olemassa oleviin kilpaileviin tapahtuma-areenoihin.

Työpaikat ovat kaupunkimme paras vetovoimatekijä. Tapahtumakeskus ei ime Kotkaan koulutettua työvoimaa vaativia yrityksiä. Miten se voisikaan, kun kyse on enimmäkseen kävijöiden vapaa-aikaan liittyvästä toiminnasta. Maksajan eli kaupunkilaisten tulisi saada tietoa siitä, millaisella toiminnalla Areenaa pyörittävä yritys uskoo kattavansa taloudelliset vastuunsa.

Kantasatamahanke kokonaisuudessaan on osoittautunut liian kalliiksi Kotkan veronmaksajille, eikä perusteita sen eteenpäin viemiseen ole. Projektin keskeyttäminen nyt ei ole kasvojen menetys vaan kertoisi päättäjien todellisesta vastuun kantamisesta ja pyrkimyksestä sähkörahojen luvatun tuotto-odotuksen toteuttamiseen.

Juha Tulimaa, Kotka

Kommentoi