Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Tapahtumakeskus uuteen harkintaan

Tapahtumakeskuksen suunnittelijat ovat ilmeisesti hyvää tarkoittaneet, mutta ajautuneet kehnoon tulokseen. Miksi? Otetaanpa esille muutamia lukuja.

Tapahtumakeskuksen hinta on 35 miljoonaa euroa. Korkokanta liikerakennuksille on suuruusluokkaa 5 prosenttia. Hankkeen pääomakustannukset ovat vuodessa 1,75 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi tulee kiinteät käyttökustannukset, kuten lämpö, sähkö, vesi, kiinteistön ylläpito, vakuutukset, kiinteistövero, tontin vuokra, edellyttäen, että yhtiömuoto on osakeyhtiö ja monet muut kustannukset. Niiden suuruusluokka on toiset 1,75 miljoonaa euroa. Nämä 3,5 miljoonan euron vuosikustannukset juoksevat, vaikka rakennuksessa ei pidettäisi ainuttakaan tapahtumaa.

Jos oletamme, että tapahtumakeskus saa hyvin tapahtumia järjestäväkseen. Tuskin kukaan edes unelmissaan kuvittelee, että vuodessa olisi enemmän kuin sata tapahtumapäivää. Tällöin yhden päivän kiinteät kustannukset olisivat 35 000 euroa. Tämän päälle tulevat järjestelyistä aiheutuvat kustannukset.

Olisiko Kymi Sinfonietta valmis maksamaan tilavuokraa yhdestä konsertista 35 000 euroa? Olisiko koripalloseura valmis maksamaan tilavuokraa yhdestä ottelusta 35 000 euroa? Olisiko olemassa joku tapahtumajärjestäjä, joka suostuisi maksamaan viikonvaihteen tapahtumasta 70 000 euroa? Ja jos vuokrasopimus tehtäisiin näillä hinnoilla, toiminta olisi vielä tappiollista kaupungille, koska mukana ei ole käytännön järjestelyihin liittyviä kuluja.

No, nyt joku voi sanoa, että kyllä siellä joka päivä on joku tapahtuma, mikä on yltiöpäinen ajatus. Kun jätetään juhlapäivät pois, olisi tapahtumia 350 vuodessa. Tällöin yhden päivän kiinteät kustannukset olisivat 10 000 euroa. Kuinka moni yritys tai yhdistys on valmis maksamaan yhden päivän tapahtumasta 10 000 tai viikonvaihteen tapahtumasta 20 000 euroa?

Tapahtumakeskuksen toteutus esitettyjen suunnitelmien pohjalta on 35 miljoonan euron taloudellinen katastrofi.

Pentti Salo, Kotka

Kommentoi