Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Väsymys voi aiheuttaa työkyvyttömyyttä

Ruuhkavuodet, työpaikan paineet, vuorotyö, harrastukset, yhteiskunnan normeihin sopiminen. Kaikki nuo voivat aiheuttavat väsymystä meissä. Toisissa väsymys ilmenee vain aivosumuna ja kykenemättömyytenä kunnolliseen, pohtivaan ajatteluun. Toisissa se saa aikaan paljon muutakin: fyysisiä vaivoja, henkisiä vaivoja, jopa työkyvyttömyyttä.

Väsynyt ei pysty antamaan itsestään parastaan irti missään, vaikka näin kuvitteleekin. Hän ei kykene pohtimaan, kyseenalaistamaan, ajattelemaan eli parhaat mahdolliset työtavat tai ideat jäävät löytymättä. Väsynyt ei jaksa oppia uutta. Hän ei jaksa perehtyä kuulemiensa asioiden oikeellisuuteen vaan nielee kuulemansa. Hän on sikäli helppo työntekijä/yhteisön jäsen, että häntä on näppärä ohjailla, koska hän ei kyseenalaista. Tosin hänen asemansa "helppona yhteiskunnan jäsenenä" loppuu siinä kohtaa, kun sairaslomat ja loppuun palaminen pudottavat hänet pois tuottavuuden kelkasta pelkäksi painolastiksi.

Suomessa on jo nyt aivan liikaa väsyneitä, loppuun ajettuja ihmisiä. Miksi kukaan ei ole huolissaan tästä asiasta? Miksi edelleen useampia ammatteja ajetaan vuorotyöhön ja toimimaan 24/7-mentaliteetilla? Tuottavuuden ja voittojen nimissä aina vain isompi osa töistä teetetään jatkuvasti pienemmällä työporukalla.

Kuntien tulee kohtuullistaa tavoitteensa tulosten osalta ja mahdollinen ylijäämä tulee käyttää henkilöstöresursseihin ja näin kuntalaisten parempaan palveluun. Pitkällä tähtäimellä se näkyy kunnan vetovoimassa ja sairaskulujen vähenemisessä.

Tiia Kimmo, kuntavaaliehdokas (vihr./sit.), Miehikkälä