Lukijalta | Eroon kateudesta ja huonosta itsetunnosta

Me ihmiset olemme maailman itsekkäimpiä olentoja. Oma napa on aina tärkein. Aliarvioimme toisia ja samalla yritämme kasvattaa omaa itsetuntoa. Itsetuntoa jota meillä ei edes ole. Siksi sen perässä juostaankin ja kovaa. Kuvitellaan että sen saa toisia mollaamalla. Niin ei ole, eikä tule olemaan.

Makeat naurut toiselle on ehkä jonkun päivän pelastus; pääsinpäs taas niskan päälle, nöyryyttämään. Nyt en kirjoita koulukiusaamisesta, vaan huonosta itsetunnosta jota yritetään omin neuvoin korjailla. Vääriä tapoja on siihen monia.

Oletko koskaan ajatellut, että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan? Tai oletko kuullut karman laista?

Paha, mitä teet toiselle, kostautuu sinulle takaisin jossakin vaiheessa. Seuraukset voivat olla kauaskantoisia.

Huonoon itsetuntoon kuuluu myös kateus. Saatamme olla kateellisia mistä vain. Jollakulla on ehkä hienommat vaatteet, kadehditaan ulkonäköä tai vaikkapa naapurin uutta autoa.

Kukaan ei halua myöntää olevansa kateellinen, mutta entä jos olet itse kateuden kohde? Mitä voit tehdä? Pitäisikö ruveta "huonommaksi" vain, jottei sinua jatkuvasti aliarvioitaisi?

Ihminen on peto, joka saalistaa ja repii kaiken kappaleiksi. Eikö seurauksia voisi miettiä? Täydellinen ja ei niin täydellinen. Kumpi haluat olla, kun kumpikin joutuu kärsimään?

On hyvä, jos on tervettä itsetuntoa, mutta silloin kun se tehdään toisia alistamalla, on leikki kaukana.

Voi kunpa oppisimme elämään niin, että omaisimme tervettä itserakkautta. Kateus ja huono itsetunto "huitsin nevadaan".

Päivikki Puonti, Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka