Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kiusaamisen ei pidä antaa lannistaa – Se on kitkettävä ripeästi pois tai mieluiten jo ennakkoon

Koulukiusaaminen on toistuvasti esillä julkisuudessa. Asian kanssa työskentelevät poistaisivat koulukiusaamisen termin ja sanovat, että pitäisi puhua monitahoisesti kiusaamisesta. Kiusaaminen ei ole vain koulun asia, kiusaaminen elää somessa ja harrastuksissa.

Kiusaamisen problematiikka on monitahoinen. Yksilön identiteetin suoja on vahva. Lähtökohtaisesti yksilönsuoja onkin tärkeä ja arvokas asia. Yksilönsuojan kääntöpuoli on kuitenkin se, että se vaikeuttaa esimerkiksi kiusaamiseen puuttumista pikaisesti.

Myös lasten ja nuorten maailmassa tiedostetaan tämä. Oman koskemattomuuden ja oikeuksien puolustaminen voi olla kiusaamisen syyllistyneen suojakilpi.

Oman haasteensa tuo se, että opettajan auktoriteetti on entisaikaan verrattuna vähäinen. Puuttumisen mahdollisuudet ovat heikompia, ja kiusaamista tapahtuu myös sosiaalisessa mediassa, missä aikuiset eivät usein ole läsnä.

Poliisi on viikoittain mukana selvittämässä Kaakkois-Suomen alueella kiusaamiseen liittyviä tapauksia kouluissa tai oppilaitoksissa. Tällöin kiusaamisessa täyttyvät rikoksen tunnusmerkit. Tekijä ei välttämättä ole tiedostanut tekojensa ja niistä ehkä seuraavan rikosrekisterin merkitystä.

Kotkassa malli kiusaamisen ehkäisystä ja siihen puuttumisesta tulee käyttöön ensi syksynä. Se painottaa kaikkien tahojen merkitystä kiusaamisen tunnistamisesta ja siihen välittömästi puuttumisessa. Mallin mukaan oppilaalla tai opiskelijalla pitää olla varmuus siitä, että hänen kertomansa kiusaamiseen liittyviä asia huomioidaan ja hoidetaan kuntoon asiallisesti.

Kiusaaminen herättää tunteita. Onko tällainen muoto ihmisyyttä todellakin näin laajasti olemassa? Tämän ajatuksen ei pidä lannistaa, vaan asia pitää hoitaa kuntoon kaikissa toimintaympäristöissä. Kiusaaja ei ole aina lapsi tai nuori, myös aikuinen voi olla kiusaaja.