Lukijalta | Kotkan on tehtävä kaikkensa nykyisten työpaikkojen säilymiseksi

Vaasan leipäyhtiön yt-neuvotteluissa päätettiin lakkauttaa Kotkan tuoreleipätuotanto ja rakentaa Vantaan leipomoon uusi tuotantolinja. Irtisanomiset koskettavat 39 työntekijää.

Toivon irtisanotuille kotkalaisille työntekijöille ja heidän perheilleen voimia. Toivottavasti yhtiö on neuvotteluiden tuloksena kantanut vastuutaan irtisanottujen kohtaaman taloudellisen ja henkisen shokin lieventämiseksi.

Kunnilla ja julkisella vallalla on vähäiset vaikuttamismahdollisuudet pörssiyhtiöiden tekemiin päätöksiin. Sekä Stora Enson Veitsiluodon tehtaan lakkauttamisessa että Vaasan linjaston sulkemisessa määräävät globaalin kapitalismin ja markkinatalouden lainalaisuudet.

Vaikka vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset, nekin on syytä käyttää työpaikkojen turvaamiseksi.

Kotka on käyttänyt mittavia summia edistääkseen alueelle syntyvää uutta teollisuutta, muun muassa akkutehtaan saamiseksi. UPM biojalostamon eteen on käytetty jo ennen sijoittumispäätöstä 8 miljoonaa, jotta satamaan saadaan sille sopiva tontti. Ja hyvä niin!

Kotkan tulee samalla tarmolla laittaa enemmän paukkuja myös nykyisten tehtaiden ja pienempien työllistävien yritysten eteen, jotta nämä jatkaisivat uusien investointien tekemistä. Tämä vaatii suoraa yhteydenpitoa ja koko julkisen strategisen omistuksen hyödyntämistä.

Kotkan on selvitettävä mahdollisuus käyttää energia- ja satamayhtiöitään luodakseen myös nykyisille yrityksille paremmat edellytykset toimia.

En väitä, että Vaasan Oy:n päätökseen investoida Vantaalle Kotkan sijaan olisi välttämättä ollut mitään tehtävissä. Mutta valtuustoon päätettäväksi tulevassa vetovoimaohjelmassa on panostettava myös pitovoimaan - siihen että nykyisten yritysten investointihalukkuuteen tehdään voitava ja työpaikoista pidetään huolta.

Joona Mielonen

kaupunginvaltuutettu (vas.), Kotka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka