Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotkan linjana tulee olla, ettei nuorista säästetä

Monet nuoret kärsivät mielenterveysongelmista, työttömyydestä ja heikosta koulutustasosta. Nämä tekijät lisäävät merkittävästi syrjäytymisriskiä. Koronapandemian seurauksena ongelmat koskettavat yhä useampia nuoria.

Yleisimmin työkyvyttömyyseläkkeelle päädytään mielenterveyssyistä. Myös nuoret, jotka eivät pysty vastaamaan lisääntyviin koulutus- ja tehokkuusvaatimuksiin, ovat vaarassa jäädä työelämän ulkopuolelle.

Yhtenä ratkaisuna näihin ongelmiin on koulutus. Matala koulutustaso on voimakkaasti yhteydessä työttömyyteen. Koulutus vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin ja antaa nuorelle mahdollisuudet menestymiseen.

Vuonna 2018 työn ja koulutuksen ulkopuolella oli n. 38 000 nuorta. Sitran tuoreen raportin mukaan 10 000 nuoren työllistäminen toisi yhteiskunnalle 85 miljoonan euron säästöt. Kotkan linjana tulee olla, ettei nuorista säästetä.

Säästöistä pidättäytyminen maksaa itsensä takaisin. Koulutuksesta puhuttaessa keskustelu painottuu usein lukio- ja korkeakouluopintoihin. Yhtä tärkeää on keskittyä myös ammatilliseen koulutukseen. Kaikkien ei tarvitse olla maistereita, vaan tärkeintä on, että nuorelle tarjotaan nimenomaan hänelle sopivimmat edellytykset tulevaa työuraansa varten.

Meidän nuorten koulutusmyönteisyyttä tulee ruokkia lisää ja huolehtia, että koulutus on laadukasta ja vastaa tulevaisuuden työmarkkinoiden vaatimuksia. Tärkeintä olisi, ettei yhdelle nuorelle kasaantuisi liikaa syrjäytymiseen altistavia tekijöitä ja että mahdollisimman moni nuori pysyisi yhteiskunnan syrjässä kiinni. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta.

Alisa Hyytiäinen

kuntavaaliehdokas (kok.), Kotka