Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Vaalit painavat hallitusta, kun pitäisi alkaa linjata tulevaa ja tehdä vaikeitakin päätöksiä

Pekka Lakka

Hallitus kokoontuu keskiviikkona ja torstaina niin kutsuttuun puoliväliriiheen. Hallitus on siis vaalikauden puolivälissä. Puoliväliriihessä sovitaan perinteisesti isoista suuntaviivoista tuleville vuosille.

Jos asiat olisivat sujuneet suunnitellusti, hallitus tekisi tulevaan tähtääviä linjauksia muutama päivä kuntavaalien jälkeen. Mutta koronan takia vaalit pidetään kesäkuussa. Se näkyy ja tuntuu myös neuvotteluissa, koska poliitikot välttelevät ikäviä asioita, jotka voivat vaikuttaa äänestämiseen.

Tarvetta isoille linjauksille olisi. Hallituksen pitäisi keksiä keinot noin 50 000 uuden työpaikan synnyttämiseen. Yhtenä keinona asiantuntijat pitävät ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä ja porrastamista. Tässä hallituksen rivit repeävät. Keskustalle ja RKP:lle tämä sopisi, muille ei.

Ideologiset erot hallituksen sisällä tuntuvatkin nyt isoilta. Koronakriisin hoidossa niillä ei ole tuntunut olevan juurikaan painoa. Kun elvyttäminen on ollut ainoa vaihtoehto, ei talouspolitiikasta ole tullut sanailua.

Koronan jälkeisestä ajasta ja julkisesta taloudesta hallituspuolueilla on hyvin erilaiset ajatukset. Keskusta on puheenjohtajansa, kulttuuriministeri Annika Saarikon johdolla puhunut talouden tasapainottamisen tärkeydestä. Häntä on hallituksessa säestänyt valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka haluaisi panostaa julkista rahaa tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

Sote-uudistuksesta ja sen hintalapusta ei ole koronan takia käyty kummoista keskustelua. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on puhunut uudistuksesta enemmän ideologisena mallina, jossa korostuvat julkiset palvelut. Sote-uudistus on tärkeä, koska sen osuus julkisista menoista on massiivinen.

Korona on käynyt Suomelle niin kalliiksi, että talouden tasapainottamiseksi tarvitaan lisätuloja ja säästöjä. Kokonaisveroasteen korottaminen tuntuu hurjalta tilanteessa, jossa se on valmiiksi hyvin korkealla. Verojen hilaaminen ylöspäin tuppaa tappamaan niitä kaivattuja lisätuloja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka