Pääkirjoitus: Awak Kuier ja Rasmus Kupari antavat uskoa siihen, että pienestäkin kaupungista voi nousta huipulle

Antti Kaarto

"Jos minä pystyn tekemään tämän, niin tekin pystytte."

Yhdysvaltain naisten WNBA-ammattilaisliigaan numerolla kaksi varatun Awak Kuierin sanat oli suunnattu nuorille suomalaisille koripalloilijoille. Kuier tekee pian suomalaista koripallohistoriaa, sillä yksikään suomalaisnainen ei ole pelannut WNBA-otteluita. Jo Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevan pelaajan varaaminen kärkisijoilla on hyvin harvinaista.

Kuierin tsemppisitaattiin voi leipoa montakin näkökulmaa. Vaikka sen, ettei huippumenestyksen saavuttamisen ole pakko olla kiinni siitä, että on harrastanut jotain tiettyä urheilulajia taaperosta asti. Liikunnallisessa perheessä kasvanut Kuier alkoi pelata koripalloa vasta yli 10-vuotiaana.

Samalla saavutus antaa uskoa pienen kansan tai seutukunnan junioreille. Suomesta tai Kotkasta voi päästä huippuluokan palloilusarjaan. Vuonna 2018 Titaanien kasvatti Rasmus Kupari varattiin avauskierroksella NHL-liigaan, ja maaliskuussa Kupari pelasi ensimmäiset NHL-ottelunsa.

Kuier ja Kupari jalostuivat urheilijoina entisestään heidän lähdettyään jatkamaan uraansa Kotkan ulkopuolelle, mutta pohjat tehtiin heidän kotikaupunkinsa kentillä. Alkuperäinen rakkaus lajiin luotiin vapaaehtoisten juniorivalmentajien epäitsekkäällä työllä. Lisäksi Kuier ja jalkapalloilija Teemu Pukki saivat jo hyvin varhain vastuuta aikuisten edustusjoukkueissa Kotkassa.

Siksi on epämiellyttävää haistella sitä henkeä, että Kuier on tähti, koska hän asui pari vuotta Vantaalla ja pelasi Mäkelänrinteen urheilulukion Helsinki Basketball Academyssa. Tätä tarinaa kerrotaan pääkaupunkiseudulla, jopa sen päämediaa myöten.

Omaa häntää pitää nostaa. Kuierin kasvu huipuksi sekä Peli-Karhujen hyvä menestys naisten ja tyttöjen koripallossa paaluttavat Kotkan entistä vahvemmin suomalaisen naiskoripallon kärkikaupungiksi.

antti.kaarto@kymensanomat.fi

Kommentoi